24 Aralık 2010 Cuma

Aksaz'daki Keyfiliğe Meclis El Koydu

Sosyal Tesisin Yurt Savunmasıyla İlgisi Ne? Genelkurmay Hatadan Dönsün!

Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nın yurt savunması gerekçesiyle boşaltılarak, askeri sosyal tesis yapılmasına Meclis el koydu. Genelkurmay’dan hatadan dönülmesini istedi

Meclis, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nın Muğla Sultaniye Köyü Büyükkaraağa Mahallesi’ni yurt savunması nedeniyle boşaltılıp yerine askeri sosyal tesis yapmasına el koydu. TBMM Dilekçe Komisyonu’nun önceki gün yapılan toplantısında ele alınan konuyla ilgili raporda boşaltılan yere askeri sosyal tesis yapıldığını belirtilerek, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Orman ve Çevre Bakanlığı’na “yanlıştan dön” çağrısı yaptı.

ASKERİ PERSONEL İÇİN SAVCILIĞA
Raporda, savcılığa suç duyurusu yapılacağı belirtilerek, “Komisyonumuz, Ankara Başsavcılığı’ndan Meclis Başkanlığı’nın konuya ilişkin talebinin gereklerini yerine getirilmesinin engellenmesi sonucunu doğuran askeri görevlilerin cezai sorumluluklarının adli yönden incelenmesinin istenilmesini kararlaştırmıştır” dendi. Komisyonun kabul ettiği raporda “Çevre ve Orman Bakanlığı mülkiyet hakkını açıkça ihlali anlamına gelecek uygulamaya gitmiştir. Maliye Bakanlığı izninin alınmadığı anlaşılmıştır. İşlem yetki ve usul yönünden de hukuku aykırılığı söz konusudur” değerlendirmesi yapıldı.

YURT SAVUNMASIYLA İLGİSİ YOK
Raporda, Karaağaç koyunda bulunan ve bir yazlık tatil kampı mahiyetinde işlevi olan özel eğitim merkezinin askeri yasak bölge ilanını gerektiren ve yurt savunması bakımından gerekli bir tesis olmadığı vurgulandı. Raporda “Buradaki yapılaşmanın, askeri yasak bölge ilanını gerektiren yurt savunması bakımından gerekli askeri tesis niteliğinde bulunmadığı gibi, bu yapıların sosyal tesis mahiyetinde yapılar olduğu anlaşılmıştır” dendi.

İNSAN HAKLARINA SAYGI UYARISI
Raporda, kamulaştırmayı yapan Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) kendi personeli için sosyal tesis yapmakta kamu yararı gördüğü belirtilen raporda “kişilerin hayatiyetlerini devam ettirmeleri” ve “özel mülkiyet hakkının korunması”ndaki üstün kamu yararını dikkate almadığı üzerinde duruldu. Kamulaştırmanın Anayasa’ya, sosyal ve insan haklarına saygılı devlet ilkesiyle bağdaştırılamayacağı tespiti yapıldı.

Orta zekalı biri bile anlar
MSB ve Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nın yanlıştan dönmesi istenen raporda “Aksi tutumun bir kamu görevinin yapılmasını engellemesi sonucunu doğuracaktır” uyarısı yapıldı.

• İdare yerinde olmayan ve ciddi sakıncalar taşıyan uygulamaya gitmiştir. Orman İdaresi’nin işleminde idari hizmet kötü işlemiş, yetki, usul ve konu yönünden hukuka aykırı ve yerinde olmayan işlem tesis edilmiştir.
• Yanlış kararı kaldırmakla yükümlü idare Çevre Bakanlığı’dır. Bu kararı kabul edilemez bulmaktayaz. İdarenin işgal niteliğindeki eylemini görmezlikten gelip, orman köylüsünü işgalci olarak nitelemesini kamu vicdanıyla bağdaştıramamıştır.
• Daha çok yazın kullanılan motellerin bulunduğu Aksaz Özel Eğitim Merkezi Kıomutanlığı bünyesindeki yapıların, hayatın normal akışına göre orta zekalı bir insana göre yurt savunması bakımından stretejik önemi haiz askeri bir tesis olmadığı açıkça anlaşılmaktadır.
• MSB, Sayıştay’ın inceleme talebine olumsuz yanıtlayarak, görevini yerine getirmesine uygun tavır almamıştır. Komisyonumuz Sayıştay’ın görevinin doğrudan engellendiği sonuç ve kanaatine ulaşmıştır.
• Buna sebep olan kamu görevlilerinin sorumluluklarının tespitini Genelkurmay ve MSB’den isteme kanaatine ulaşmıştır.

Meclis Dİlekçe Komisyonu, Büyükkaraağaç Mahallesi’nin ve Aksaz Eğitim Merkezi’nin yasak bölge sınırları dışına çıkarılması konusunu Genelkurmay ve Bakanlar Kurulu’nca öncelikle değerlendirilmesinde üstün kamu yararı olduğunu kaydetti.