24 Aralık 2010 Cuma

Deniz Kuvvetleri Komutanı Yiğit, Kahire'de

Türkiye ve Mısır arasında gelişen siyasi ve ekonomik ilişkiler askeri alanda da derinleşiyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit resmi bir ziyaret için geldiği Mısır'da Genel Kurmay Başkanı Korgeneral Sami Hafız İnan ile görüştü.

Mısır Genel Kurmay Başkanlığı'nda gerçekleşen görüşmede, Türkiye ve Mısır'ın askeri alanda yapabileceği işbirliği konuları ele alındı.

Oramiral Yiğit ve Korgeneral İnan, Türkiye ile Mısır arasındaki tarihi, kültürel ve manevi bağlara vurgu yaparak, iki ülkenin askeri alanda işbirliği yapmasının Doğu Akdeniz'de barışa hizmet edeceğinin altı çizildi.
Türkiye ve İsrail arasında bozulan ilişkiler, Ankara ile Kahire arasındaki askeri ilişkilerin de gelişmesini hızlandırmış, iki ülke arasında deniz tatbikatları düzenlenmişti.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da emekliliğinden önce Mısır'a resmi bir ziyaret düzenleyerek iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin önemine vurgu yapmıştı.

Mısır'ın Türkiye'nin askeri teknolojisinden faydalanması gerektiğine işaret eden Korgeneral İnan, iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin uzun bir tarihi geçmişi olduğunu kaydetti.

Görüşmeye Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'da refakat ederken, görüşme sonrası Oramiral Yiğit, İnan'a Osmanlı kadırgası, İnan da Yiğit'e, Firavun teknesi maketi hediye etti.