23 Aralık 2010 Perşembe

Mücadele ve Şehitler Haftası, törenlerle anılmaya başlandı

21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası başladı. Rum ve Yunanların, ENOSİS hayallerinin gerçekleşmesinde engel olarak gördükleri Kıbrıs Türklerine karşı 21 Aralık 1963’te başlattıkları ve tarihe “Kanlı Noel” olarak geçen silahlı saldırıların yıldönümünde, Kıbrıs Türk halkının ortaya koyduğu varoluş mücadelesi ve bu şanlı direniş sırasında şehit düşenler anılacak.

Şehitler için ilk tören bu sabah Şehitler Abidesi’nde tören düzenlendi.
Saat 09:30’da başlayan törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun rahatsızlığı nedeniyle Cumhurbaşkanı Vekili Hasan Bozer, Cumhuriyet Meclisi adına Ahmet Zengin, Başbakan İrsen Küçük, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen, Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Berkay Turgut, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İzzet Çetingöz, GKK Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı, Yüksek Mahkeme Başkanı Nevvar Nolan, Ana Muhalefet CTP-BG Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, bakanlar, siyasi parti başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları, kurum kuruluş temsilcileri ve KKTC’de eğitim gören Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycanlı öğrenciler katıldı.

Törende protokol sırasına göre Şehitler Abidesi’ne çelenk konuldu ardından saygı marşı eşliğinde saygı duruşu yapıldı, saygı atışının ardından, bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Vekili Hasan Bozer, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti Anıt Özel Defteri’ni imzaladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Piyade Kurmay Yüzbaşı Mustafa Kutruza yaptı.
Kutruza, 21 Aralık’ın, Kıbrıs Türkü’nün varoluş ve bağımsızlık mücadelesinin en önemli dönüm noktalarından biri olan mücadele yıllarında şehit düşenlerin anıldığı, Kıbrıs Türkünün haklılığını ve bu topraklarda varolmak için kanının son damlasına kadar mücadele edeceğini tüm dünyaya duyurduğu gün olduğunu söyledi.

Kıbrıs Cumhuriyetinin kuruluş antlaşmasını imzaladıktan sonra 1960’ta Londra’dan adaya dönen eski Kıbrıs Rum Lideri Makarios’un “Bu antlaşmaları baskı altında imzaladım. Bu antlaşmalar ENOSİS’e giden yolda bir kaledir” ve 1962’de “Helenizm’in düşmanı ve Türk ırkının bir parçası olan küçük Türk toplumu adadan kovulmadıkça EOKA kahramanlarının görevi asla sona ermeyecektir” sözlerine işaret eden Kutruza, “Bugün, Rumların bu görüşlerinde bir değişiklik olmadığını hep birlikte görüyoruz” dedi.

1963’te başlayan ve 11 yıl süren Rum ve Yunan zulüm ve katliamlarını sona erdiren Mutlu Barış Harekatı ile adaya barış ve huzur geldiğini belirten Kutruza, Barış Harekatı’nın sadece Türklerin değil Rum halkının da can ve mal güvenliğini tesis ettiğini, Türk askerinin adada 36 yıldır devam eden barış ortamını korumak için bulunduğunu kaydetti.
Piyade Kurmay Yüzbaşı Mustafa Kutruza adada huzur içerisinde başı dik bir şekilde yaşayabilmenin şehitler sayesinde olduğunu vurguladı.

BOZER
Cumhurbaşkanı Vekili Hasan Bozer Anıt Defteri’ne şunları yazdı;
“Aziz şehitlerimiz, sizler, Kıbrıs Türk halkının hayat ve hürriyet haklarına yöneltilen eşi görülmemiş vahşete dur demek, Kıbrıs Türk halkını hak ettiği özgür ve bağımsız yaşama kavuşturmak için canlarınızı seve seve feda ederek şehadet mertebesine ulaştınız.

47 yıl önce böyle bir günde, Kıbrıs Türklerini topyekun yok etmek ve adayı Yunanistan’a bağlamak amacıyla ada genelinde başlatılan Rum saldırılarına, Türk Mukavemet Teşkilatı çatısı altında ‘dur’ diyerek, adadaki Türk varlığını korudunuz. Sizin fedakarlıklarınız sayesinde, bu topraklar vatan olmuştur. Bugün özgürce yaşadığımız vatanımızda sizler de huzur içinde yatıyorsunuz.

Bugünlere ulaşmamızı sağlayan gazilerimizi şükranla, siz aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.”

TÜRKMEN
TC Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen duygularını Anıt Özel Defteri’ne şöyle aktardı:
“Kahraman Kıbrıs Türk halkının kutsal davası uğruna, canlarınızı korkusuzca feda ederek, mukaddes şahadet mertebesine eriştiniz ve Büyük Türk Ulusu’nun şanlı tarihindeki müstesna yerinizi aldınız.

Kıbrıs Türkü’nün özgürlüğüne ve aydınlık günlere kavuşmak için verdiği mücadelede başarıya ulaşmasına, kanınız ve canınız pahasına yapmış olduğunuz eşsiz katkı daima şükranla hatırlanacaktır.

Bu duygularla manevi huzurunuzda minnet ve şükranla eğiliyoruz.
Ruhlarınız şad olsun.”

HUDUTİ
KTBK Komutanı Korgeneral Adem Huduti de duygularını şu ifadelerle yansıttı;
“Aziz şehitlerimiz,
Sizler, Kıbrıs Türk halkının, eşi görülmedik bir zulüm ve haksızlığa karşı verdiği var olma mücadelesinde canlarınızı feda ederek şahadet mertebesine eriştiniz.
Kahraman Kıbrıs Türk Halkı, mübarek kanlarınızı dökerek vatanlaştırdığınız bu topraklar üzerinde huzur ve güven içerisinde özgürce yaşamanın ve kendi kendini yönetmenin erdemiyle, aziz hatıranızı sonsuza kadar yaşatma azim ve kararlılığındadır.
Yüce Türk Milleti ve onun bağrından çıkmış kahraman Türk ordusunun mensupları olarak bizler de, emsalsiz mücadelenizden aldığımız güçle, dün olduğu gibi bugün de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ve mücahit Kıbrıs Türk halkının hak ve menfaatlerini sabırla ve kararlılıkla savunmaya devam etmekteyiz. Kabirlerinizde rahat uyuyunuz.

Bu anlamlı günde hepinizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz.
Ruhunuz şad olsun.”