14 Temmuz 2010 Çarşamba

Erdoğan: "Özel ordu kuracağız"

Terörle mücadeleye karşı 'Ter-Ordu'

Teröre karşı mücadelede işbirliğini sağlamak üzere siyasi parti turuna çıkan Başbakan Erdoğan ilk durağı DSP’de “Sınır boylarında görev yapacak bir özel ordunun kurulmasını” önerdi ve destek istedi

BAŞBAKAN Erdoğan, DSP Genel Başkanı Masum Türker’e “Görevi sadece terörle mücadele olacak, uzman erbaşlardan oluşacak bir özel ordunun kurulmasını öngörüyoruz. Bunun çalışma larını tamamlamak üzereyiz” dedi ve destek istedi. Erdoğan liderlerle terör randevusunun ilk durağı DSP’ye Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Kamu Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler ile birlikte gitti. Bir saat olarak planlanan görüşme 85 dakika sürdü. Türker, “Referandum ve terör” başlıklı görüşmede referandum konusunun hiç açılmadığını açıkladı. HABERTÜRK’ün sorularını yanıtlayan Türker, Erdoğan’ın, işi sadece terörle mücadele etmek olacak bir özel ordu kurma hedefini anlattığını söyledi. Erdoğan, “Oraya giden askerler her an şehit olabileceğini bilecek. Hangi koşullarda yaşayacağını bilecek. Böylece terörün acısı da kısmen dindirilmiş olacak. Bu düzenleme ile askerin istediğini de yapmış oluyoruz” diye konuştu.

JİTEM UYARISI
Türker ise “Bu tip ordular kurarken dikkatli olmak zorundasınız. Geçmişte JİTEM örneği var; ona benzemesin” uyarısında bulunarak oluşturulacak özel ordunun elemanlarının “muhakkak askeri eğitimden geçmiş kişilerden oluşması gerektiğinin” altını çizdi. Erdoğan’ın “Bunları göz önünde bulundururuz” sözleri üzerine Türker, benzer yapıların ABD ve başka ülkelerde de bulunduğunu anımsatıp, “Kuracağınız ordudaki kişiler askeri eğitimden geçmemiş olurlarsa yarın topuklardan sorunlarla karşılaşırsınız” dedi. Başbakan Erdoğan’ın dile getirdiği ikinci önlem ise muhbirlerin sayısının artırılması oldu. DSP Lideri Türker ise elektronik sınır güvenliği önerisini gündeme getirdi. Erdoğan’ın bunu dikkatle dinlediği ve not aldığı belirtildi.

Sınırda profesyoneller olacak

Erdoğan görüşmede profesyonel askerliğin ayrıntılarını şöyle sıraladı:
* Sınır bölgelerinde sadece profesyonel askerler görevlendirilecek.
* Dağda yaşayacak olan bu askerler bölgede 5- 10 yıl arasında görev yapacak.
* Bu askerlerin daha sonra kıdem tazminatları ödenecek ve görevlerine son verilecek.
* Daha sonra ise kamuda başka bir işe girmeleri sağlanacak. Erdoğan’ın gündeme getirdiği bu modelin benzerini, HEPAR Genel Başkanı Emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu önermiş, gayri-nizami harbin bütün tekniklerini bilen özel eğitimli 20 bin kişinin gerekli olduğunu açıklamıştı.

Özel ordunun askerleri 25 veya 30, en fazla da 32 yaşına kadar çalışacak.
Kurulacak özel ordu, terör örgütü PKK'yla kendi yöntemleriyle savaşacak.
Personel için kamuda özel görevlendirilme yapılacak, isterlerse bulundukları bölgede masabaşı işler de yapabilecekler. Ancak, terörle mücadelede tecrübelerinden yararlanılacak.

Özel orduya bağlı askerlerin maaşı yüksek olacak, görev yaparken şehit düştüklerinde de ailelerine yüklü tazminat verilecek.
Askerler, çalıştıkları her yıl için de yüklü miktarda tazminat alacaklar. Bu para sayesinde görev süreleri dolduktan sonra hayatlarını rahatlıkla idame ettirebilecekler.
Özel ordu mensupları, bölgenin koşullarına göre eğitilecekler. Şu anda bölgede şehit olan askerlerin çoğu 3 aylık bir eğitimin ardından görev yerlerine gidiyor.
PKK karşısında ne yapacağını bilecek, onların tekniğiyle savaşacak yeni kuvvetler, terörle mücadelenin eksiksiz yapılmasını sağlayacak teknik donanıma da sahip olacak.
Bölgedeki tüm istihbarat bilgileri de özel orduya anında aktarılacak.
Sarp noktalardaki sınır karakollarının zayıf olması uzun süredir tartışılıyordu ve karakolların yenilenmesinin büyük bir maliyet getireceği gündeme gelmişti. Hassas noktalardaki karakolların yenilenmesinde TOKİ devreye girecek.

GÖNÜL: ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Pakistan İslam Cumhuriyeti Federal Savunma Bakanı Ahmad Mukhtar'ı kabulünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın DSP lideri Türker'i ziyareti sırasında Türker'e profesyonel ordu çalışmaları hakkında bilgi verdiği yönünde haberlerin çıktığını belirterek, bu konudaki gelişmeleri sorması üzerine Gönül, şunları söyledi;
''Proje üzerinde Genelkurmay Başkanlığı çalışıyor. Genelkurmay Başkanlığı'nın çalışmaları bize intikal etmedi ama bizim arkadaşlarımız da hukuki tarafını çalışıyor. Halen elimizde uzman erbaş, uzman onbaşı statüsünü düzenleyen bir kanun var. Bunun içinde mi çözebiliriz? Yoksa yeni bir kanun mu çıkarılması gerekir? Bunu bizim arkadaşlar çalışıyor. Askerlik yönünü de, nasıl olacaklar, nasıl yetişecekler, hangi eğitim kuruluşlarında bunları ne kadar zamanda eğitebiliriz, gibi hususları da Genelkurmay çalışıyor. Ümit ederim Sayın Başbakanımıza en kısa zamanda bilgi arz edecek bir noktaya geliriz.''