8 Mart 2012 Perşembe

İçişleri Bakanlığı'nın Uludere raporu

İçişleri Bakanlığı : Operasyon istihbaratını MİT vermedi


İçişleri Bakanlığı, Uludere'de 34 kişinin ölümüyle ilgili olayda operasyon istihbaratının MİT tarafından verilmediğini açıkladı.

İSTİHBARAT MİT'TEN DEĞİL

İçişleri Bakanlığı'nın Uludere'de 34 köylünün ölümüyle ilgili raporunda "İstihbaratı MİT vermedi" denildi. TİB'in raporuna göre de köy muhtarı ile askerler arasında 72 saniyelik bir görüşme yapıldı ama bombardımandan önce değil, bombardıman sırasında.

"BU KİŞİLER PKK'LI" DENİLMEDİ

İçişleri Bakanılğı'nın müfettişlerinin olayın idari ve mülki işleyişine göre hazırladığı raporda iki tespit var. İlki 28 Aralık'taki operasyondan önce MİT'ten 10 rapor geldi. Raporlar üzerine bölgedeki asker harekete geçti. MİT bilgi verdi ama o bilgide 'Bu kişiler PKK'lıdır' bilgisi yer almadı.

Olayın ardından yapılan açıklamalarda MİT, istihbaratın kendilerinden alındığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığın söylemiş, Genelkurmay da açıklamasında "sivil yerleşim alanı değildir" ifadesi dikkat çekmişti.

İçişleri Bakanlığı'nın raporundaki ikinci tespit; tümen komutanlığı ile daha alt düzeydeki askeri birimlerden hava haraketı talebi gelmediği, operosyona doğrudan daha üst makamların emriyle karar verildiği bilgisi yer aldı. Yani daha önceden de bilinidiği gibi bombardıman emri Şırnak ya da Uludere'den verilmedi.