9 Mart 2012 Cuma

Hilmi Özkök'e her şeyi anlatmış


Hilmi Özkök'e her şeyi anlatmış

ASELSAN'daki mühendislerin şüpheli ölümleriyle ilgili soruşturma sürerken önemli bilgiler ortaya çıkıyor

Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök'ün şüpheli şekilde hayatını kaybeden ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen'i geliştirdiği gece görüş sistemi nedeniyle öperek tebrik ettiği belirlendi. Özkök paşanın Başbilen'e "Allah selamet versin evladım, Türkiye'nin senin gibi evlatlara ihtiyacı var" dediği kaydedildi. Milli tank, Kanas silahı ve F-16 uçakları üzerinde çalışan ASELSAN mühendisi Hüseyin Başbilen, 7 Ağustos 2006'da aracında boğazı ve elleri kesilmiş halde bulunmuştu. Başbilen'in ölmeden bir buçuk yıl önce Genelkurmay Başkanı Özkök'e çıkarak kanas silahları üzerinde geliştirdiği gece görüş sistemine ilişkin sunum yaptığı belirlendi.

TANKLARDA DA UYGULAYABİLİRİZ PAŞAM
Milli Savunma Bakanlığı yetkililerinin de bulunduğu sunumda Başbilen'in kanas silahları üzerinde uygulanan sistemin aynısını yerli tanklara da uygulanabileceğini söylediği kaydedildi. Özkök'ün bu fikir sebebiyle Başbilen'i tebrik ettiği dile getirildi.
Baba Vehbi Başbilen Başbilen'in dönemin Genelkurmay Başkanı'na çıkarak sunum yaptığını doğruladı. Baba Başbilen, "Genelkurmay Başkanıyla randevusu vardı. Sunum yaptıktan sonra eve geldi. Hüseyin bana, 'Beni öperek tebrik etti' dedi. Sunumdan önce eve büyük bir silah ve cihaz getirmişti. Bizi balkona çıkarttı. 'Baba bunu yaptım' dedi. Biz Elvankent'te oturuyoruz. Silahı ve cihazı doğrultarak bize Elvankent'ten Elmadağ' ı gösterdi. Elmadağ gece olmasına karşın bize çok yakın ve gündüz görünüyordu hayret ettik" diye konuştu.

İKİ ELİYLE YAZI YAZARDI
Başbilen, oğlunun üstün zekalı olduğunu belirterek, "Sağ ve sol eliyle aynı anda yazı yazardı. Hüseyin'e ABD ve Kanada'dan iş teklifi gelmişti. Ev, araba ve koruma teklif ettiler. Ama bana baba ben ülkemi seviyorum, ülkeme hizmet etmek istiyorum derdi ve gitmedi. Yaşam peşinde bir insan nasıl intihar eder?" ifadelerini kullandı.
Milli Tank Projesi üzerinde çalışan Başbilen'in 57 saatlik çalışmasının ardından sunum yapacağı gün öldüğünü daha önce BUGÜN'e açıklamıştı. Bir başka ayrıntı daha gün yüzüne çıktı. Milli Savunma Bakanlığı'nın Şubat 2006'da, yurt dışından 1000 adet tank alımını kapsayan Yeni Nesil Tank Alımı Projesi'nden vazgeçmesinin ardından Başbilen'in Milli Tank Projesi'nde görevlendirildiği belirlendi. Yeni Nesil Tank Alım Projesi'nde Fransa, Almanya ile ABD-İsrail ortaklığı yarışıyordu. Tank başına Türkiye'ye 13 milyon ile 18 milyon dolar aralığında üç teklif yapıldı. 1000 tankın alınması halinde Türkiye'ye 13 milyar ile 18 milyar dolarlık fatura çıkarıldı. Türkiye projeden vazgeçip Altay Milli Tank Projesi'ne yöneldi. Bu projede 4 fazlık yerel çalışma hazırlaması istenen Başbilen'in öldüğünde 3'ncü fazı yeni bitirdiği belirtildi.