24 Mayıs 2012 Perşembe

TÜRKİYE'YE ISKARTA TANKLAR MI KAKALANDI?

Türkiye'nin alım ve modernizasyonuna 500 milyon avro harcadığı Alman Leopard 2A4 tankı ile ilgili şok iddialar...

Üretimine 1985'te başlanan 2A4 tanklarının alım sürecinde bir dizi sıkıntıların meydana geldiği ifade ediliyor. İddiaya göre Türkiye'nin milyonlarca avro harcadığı tankların yedek parçası artık üretilmiyor ve çağın gerektirdiği teknolojinin çok gerisinde bir seyir izliyor.

ASELSAN'ın geçtiğimiz aylarda modernize ederek son model sistemlerle donattığı Alman Leopard 2A4 tankının alım sürecinde Türkiye'nin milyonlarca avro zarara uğradığı iddia ediliyor. Almanya'dan ithal edilen tankların, sahibi Almanya tarafından envanterden çıkarıldığı ortaya çıktı. Türkiye'nin alım aşamasında 400, test sistemleri için ise 100 milyon avro ödediği tankların çağın gerektirdiği ölçütlerin çok gerisinde olduğu iddia ediliyor.

Iskarta tanklarını Türkiye ve Yunanistan'a sattılar

1985 yılında üretilmeye başlanan Leopard 2A4 tanklarının maliyetlerinin çok yükseldiğini ve çevreye de ciddi zararlar verdiğini fark eden Alman makamları, tankları ıskartaya ayırdı. Hurdaya atmak yerine ikinci ülkelere ihraç etmeye karar veren Almanya, en çok tankı Türkiye ve Yunanistan'a sattı. Türkiye toplamda 444, Yunanistan ise 183 tank sipariş etti.
2 partide 500 milyon avro
Türkiye'nin aldığı son parti tanklar için 400 milyon avro ödediği öğrenildi. Ancak bununla da kalmadı tankın eskimiş cihazlarını değiştirip testlerinin yapılması gerekiyordu. Bunun için 100 milyon avro daha ödendi ve toplamda Türkiye'nin kasasından 500 milyon avro çıktı.
Sözleşmede yok yok
Türkiye ile Almanya arasında imzalanan satış sözleşmesine eklenen maddeler Türkiye'nin tanklar üzerindeki tasarrufunu etkiledi. Tankların muayene işlemlerinin "satıcı firma" tarafından yapılacağı sözleşmeye yazıldı. Alman makamlarınca eklenen bir maddeyle de tankların "İç güvenlik operasyonlarında" kullanılamayacağı ifade edildi.
ASELSAN 'İHYA' etti
Tüm bunlara rağmen tanklardan istenilen sonuç alınamayınca iş ASELSAN'A havale edildi. Modernizasyon çalışmalarına başlayan ASELSAN'ın  çalışmaları geçtiğimiz yıl sone erdi. Aselsan, Leopard 2A4'ün tüm elektronik, elektro-optik, elektro-mekanik ve elektro-hidrolik sistemlerini, yeni geliştirilmiş son teknoloji ürünü sistemlerle değiştirdi. Bu da tanka dünya üzerinde bulunan diğer ana muharebe tanklarına göre performans ve ömür boyu maliyet konularında üstünlük kazandırılarak ismini Leopard 2 Next Genaration olarak değiştirdi. Ancak alım sürecinde yapılan hatalar Türkiye'nin milyonlarca avro zarara uğramasına neden oldu.