24 Mayıs 2012 Perşembe

ASKERİ HASTANELERE GATAKULLİ AYARI

Ergenekon davası sürecinde bazı paşaların ve 12 Eylül darbesine yönelik davada Evren'in dikkat çeken GATA mesaisi üzerine düğmeye basıldı.

12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren'in GATA'daki tedavi faturalarının 20 km uzaklıktaki SGK'ya 1 yıldır gönderilmediği ortaya çıktı. Bu gelişme üzerine Hastane ve Hasta Bilgi Sistemi'ne (MEDULA) askeri hastanelerin de alınması için düğmeye basıldı.

12 Eylül 1980 darbesine yönelik davada yargılanan Kenan Evren'in Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde gördüğü tedavilerin faturaları ortalıkta yok. 20 kilometre mesafedeki GATA'dan Sosyal Güvenlik Kurumu'na 1 yıldır tedaviyle ilgili belgeler ulaşmadı. Evren'in en son 2009 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde kardiyoloji servisindeki muayenesi ve yazılan ilaçlar Hastane Ve Hasta Bilgi Sistemi'ne (MEDULA) girdi. Elden gönderilen faturaların geç ulaşması üzerine askeri hastanelerin de MEDULA sistemine alınması için düğmeye basıldı. Böylece sivillere açılan askeri hastanelerin fatura ödemeleri hızlanmış olacak.

HABERAL'IN TEDAVİ FATURALARI DA YOKTU

Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek GATA'ya yatan 12 Eylül davasının sanığı Kenan Evren, tarihi duruşmaların ilk ikisine katılmadı. GATA'da 7 odalı lüks katta tedavi gördüğü belirtilen Evren'e 20 personelin hizmet ettiği öğrenildi. Yaklaşık 1 yıldır GATA'da tedavi gören Evren'in tedavi masraflarının elektronik ortamda Sağlık Bakanlığı ve geri ödeme kurumu olan SGK'ya ulaşmadığı belirlendi. Posta yoluyla gönderilen Evren'in masraflarının fatura inceleme birimlerinde ne zaman takibe alınacağı ise bilinmiyor.

Paşalara tedavi uygulanıp uygulanmadığının en önemli göstergesi olan faturalar Ergenekon davası sürecinde de tartışıldı. Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ın, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'ndeki tedavileri uzun süre Sağlık Bakanlığı ve SGK'dan gizlenmişti. Yapılan inceleme sonucunda Enstitü Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız tutuklanmıştı. Yine Ergenekon sanığı Levent Ersöz'ün İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Servisi'nde uygulanan tedavilerin bilgileri ilgili kurumlara gelmedi. Söz konusu gecikmelerin yaşanmaması amacıyla devlet, özel ve üniversite hastanelerinde hastalara yapılan bütün işlemlerin MEDULA üzerinden aktarılması şartı getirildi. Ancak askeri hastaneler kapsam dışı bırakıldı. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın tedavi belgeleri de MEDULA'ya kaydolmadı. GATA yetkilileri mevcut durumdan rahatsızlıklarını Sağlık Bakanlığı ve SGK bürokratlarına ileterek, MEDULA'ya dahil olma talebinde bulundu. Bundan böyle paşaların da hastane masrafları elektronik olarak izlenebilecek.

SAYFALAR DOLUSU RAPOR VAR AMA ÇELİŞKİLİ

12 Eylül darbesini soruşturan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Evren ve Şahinkaya'nın sağlık raporlarını istemişti. Avukatlar GATA'dan aldıkları sağlık raporlarını sundu. Mahkeme Başkanı, raporları okumasına rağmen müdahiller kabul etmedi. İlk olarak Ankara Adli Tıp'tan sağlık raporlarına göre yeni bir rapor yazılmasını istedi. Ankara Adli Tıp, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebini, İstanbul Adli Tıp Kurumu'na yönlendirdi. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun hazırlayacağı raporda 'ifade verebilirler' denilirse Evren ve Şahinkaya, duruşma salonuna getirilecek.

KALP VE KBB TEDAVİSİ

Kenan Evren'in Marmaris'te kaldığı dönemlerdeki tedavileri Sağlık Bakanlığı kayıtlarına girdi. 2009 yılında İzmir'de Kardiyoloji servisinde kalp tedavisi olan Evren, yine aynı yıl içinde özel bir hastanede iç hastalıklarına gidip tahlil ve tetkikler verdi. Evren'in başka bir hastanede de kulak burun boğaz servisinde tedavi olduğu MEDULA kayıtlarına geçti. Evren her hastaneye gittiğinde 168 TL fatura çıktı. 8 lira da muayene katılım payı ödedi.