24 Mayıs 2012 Perşembe

Darbe komisyonu, 27 Mayısçı subayları dinleyecek

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, işe 27 Mayıs 1960 darbesiyle başlıyor. Komisyon, bu kapsamda önümüzdeki günlerde 27 Mayıs darbesinde rol alan ve halen hayatta olan subaylardan Ahmet Er ve Numan Esin'i dinleyecek.
 
Komisyon sözcüsü AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Ahmet Er ve Numan Esin'in sağlık durumlarına göre yanlarına giderek veya Meclis'e çağırarak bilgilerine başvurulacağını bildirdi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in '60 ihtilali, 71 muhtırasını, 80'i ve 28 Şubat'ı yaşayan yegane insan' olduğunu belirten Şahin, her alt komisyonun uygun görmesi halinde Süleyman Demirel'i dinleyebileceğini vurguladı. 1960 darbesini araştırmak için kurulan Alt Komisyon Başkanı Cengiz Yavilioğlu da 1960 darbesinin mihenk taşını oluşturduğunu belirterek, "Örneğin, 60 darbesi sonrasında HSYK kuruldu, senato kuruldu, MGK oluşturuldu. Bunlar, sivil alanın aleyhine gelişen kurum ve kuruluşlar. Siyaset alanını daraltmıştır. Bu dönemden sonra militarist ruh daha çok gündeme oturmuş oldu.'' dedi. 

12 Eylül darbesine ilişkin Alt Komisyon Başkanı Naci Bostancı, Süleyman Demirel, Kenan Evren, Tahsin Şahinkaya, Rahşan Ecevit, Deniz Baykal, bazı büyük mahkemelerin başkanlarını, sivil toplum kuruluşlarının başkanlarını, gençlik hareketlerinin lideri konumunda olan kişileri dinleyebileceklerini kaydetti. 28 Şubat süreci ve 27 Nisan e-bildirisini araştıracak alt komisyonun başkanı Yaşar Karayel ise araştırmalarına 1991 yılındaki genel seçimlerden itibaren başlayacaklarını söyledi. Karayel, söz konusu dönem içinde tüm siyasi, ekonomik, sosyal, idari, askeri ve finans sektörü ile ilgili olarak Türkiye'de olup bitenleri ele alacaklarını bildirdi.