1 Ağustos 2011 Pazartesi

İşte Son GATAKULLİ Vakası

Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde 3 kadro hariç diğer kadrolar için terfi ettirilmiş generallerin hiçbirinin hukuki zemininin olmadığı belirlendi. 16 tabip generalin böyle terfi ettirildiği öne sürüldü.
Yüksek Askeri Şûra bugün Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanıyor. YAŞ, son istifa ve emeklilikler nedeniyle eksik kadroyla toplanacak ve TSK’nın yeni komuta kademesini belirleyecek.
Fakat YAŞ’tan bağımsız olarak değerlendirilmesi gereken başka konular da var. Günlerdir TSK’daki yanlış yapılanma ve general sayısındaki fazlalıkları analiz ediyorum. Bu aşamada GATA’yı dışarıda bırakmak olmazdı. Ergenekon operasyonu başladığı günden bu yana GATA farklı şekillerde gündemimize girdi ama açıkçası personel yapılanmasına hiç dikkat etmemiştik. Meğerse GATA’daki general yapısı ve atamaları da oldukça garipmiş.

GENERAL ATAMALARININ HUKUKİ KAYNAĞI YOK

GATA’da tabipler neye göre general yapılır? Sorunun cevabı için GATA Kanunu’na ve TSK Personel Kanunu’na bakalım. TSK Personel Kanunu 49. Madde kaç general kontenjanı olduğunu, bunların kuvvetlere dağılımını ve uzatılma şartlarını belirliyor. Tabiplerde ise GATA Kanunu referans alınıyor. Hangi kadroya general atanacağı kanunlara göre iki şekilde belirleniyor; ya ilgili kanunda sadece general yapılacak miktar belirtiliyor, general olacak kadroları TSK kendisi belirliyor (TSK Personel Kanunu’nda böyle) ya da ilgili kanunda şu kadro korgeneraldir, tümgeneraldir veya sadece generaldir diye belirtiliyor, belirtilen o kadrolar için generalliğe terfi ettirilenler atanıyor. (Gata ve Askeri Hakimler Kanunu’nda böyle.) Ancak GATA Kanunu’nu incelediğiniz zaman, GATA’daki 3 kadro hariç diğer kadrolar için terfi ettirilmiş generallerin hiçbirinin hukuki zemininin olmadığını görüyorsunuz.

Neden mi? GATA Kanunu generallerle ilgili diyor ki, “GATA Komutanı Harp Akademisi mezunu korgeneral, GATA Bilimsel Komutan Yardımcısı tabip tümgeneral, GATA İdari Komutan Yardımcısı generaldir.” Fakat şu anda general olan Ana Bilim Dalı ve Bilim Dalı Başkanları’nın kadroları için kanunda ‘generaldir’ ibaresi yok. Sadece şu ifade var: “Ana Bilim Dalı/ Bilim Dalı Başkanlığı görev süresi 4 yıldır. General ve amiraller hariç bu süre YAŞ kararıyla her yıl yeniden değerlendirilmek kaydıyla uzatılabilir. General ve amiral rütbesindeki Ana Bilim Dalı/ Bilim Dalı Başkanları rütbe bekleme süresini tamamladıktan sonra Genelkurmay Başkanı’nın teklifi, YAŞ’ın üçte iki çoğunluğunun kararı ile her yıl değerlendirilmek kaydıyla rütbesinin yaş haddine kadar hizmete devam ettirilebilirler .”

Bugüne kadar sadece bu maddelere dayanılarak tabipler general yapılmış. Bir bakıma GATA’nın 16 tabip generalinin tamamı muğlak bir maddeye dayandırılarak terfi ettirilmiş. Şu anda GATA’da 56 adet ana bilim ve bilim dalı başkanı var. Yarın bir Genelkurmay Başkanı “56’sını birden general yapacağım” derse sorusunun cevabı yok. Zaten hukuki karmaşa mevcut generallerin terfi ettirildiği yıllardaki dağılıma bakarsanız net olarak görülüyor. 2007’de 1, 2008’de 3, 2009’da 1, 2010’da 5 kişi terfi ettirilmiş.

1, 2, 3 ve Ege Ordusu’ndan daha fazla generali olan yapı

GATA çevrelerinde anlatılanlara göre dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ “GATA bizim için çok önemli” diyerek kendine yakın 5 albayı generalliğe terfi ettirdi. Böylece tek başına GATA 1, 2, 3 ve Ege Ordusu’ndan daha fazla generali olan bir yapıya dönüştü. Tuhaf olan bu sürede GATA’ da ne hasta sayısında artış oldu ne de ihdas edilen yeni bilim dallarında. Üstelik Assos’un hayata geçirilmesiyle Ankara GATA’da hasta sayısı azaldı.

OTEL OLARAK KULLANDILAR

Bu neyle izah edilebilir? Ergenekon operasyonları sürecinde hastaneyi otel olarak kullandıranlara gösterilen bir vefa örneği mi? Yoksa dünyada denenmemiş teknikler ve en yeni teknolojilerle inanılmaz ameliyatlar yapılıyor da bizim haberimiz mi yok? Daha önce de detaylı bir şekilde ele almıştık. TSK’daki yapılanmada hatalar var. Fazlasıyla hantal ve general yoğunluklu bir model. GATA da bu yanlışlığa dahil.