2 Ağustos 2011 Salı

Balyoz’dan aranan Tümamiral Çin’de

Balyoz’dan aranan Tümamiral Çin’de

İkinci “Balyoz Planı” davası kapsamında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce haklarında yakalama emri çıkartılan subaylar arasında bulunan Tümamiral Sinan Ertuğrul’un komutasındaki Türk Deniz Görev Grubu’na (TDGG) bağlı TCG Gemlik Fırkateyni (F-492) Çin’in Şanghay şehrine ulaştı.

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 40. yıldönümü vesilesiyle Şanghay’a giden savaş gemisi, ilk kez bir Türk amirali görev gereği Çin’e taşımış oldu.
Karşılama töreninde Şanghay Başkonsolu Deniz Eke ve Pekin Büyükelçiliği Askeri Ataşe Yardımcısı Yarbay Mustafa Ömer Seyran ile diğer yetkililer de hazır bulundu. Törende Tümamiral Ertuğrul, kendisini karşılayan Kıdemli Albay Vu Veyhua’ya, eskort gemilerin kendilerini selamlamalarından etkilendiğini söyledi. TCG Gemlik Fırkateyni ve filosu hakkında bilgi veren Tümamiral Ertuğrul, filonun şu anda Akdeniz’de olduğunu, kendisinin ülke ziyaretleri için TCG Gemlik ile Şanghay’a geldiğini belirtti. Ertuğrul, Çin’den ayrıldıktan sonra Japonya’da Osmanlı Devleti döneminde bir fırtınada batan Ertuğrul Fırkateyni faciasında şehit olanları için düzenlenen anma törenlerine katılacaklarını bildirdi. Şanghay’ın Vaytan adlı dış sahil kordonunda şehir merkezine demirleyen gemi, 4 gün liman ziyareti yapacak ve ziyarete açılacak. Geminin halen Çin’in kuzey kıyılarına yaklaşan bir tayfun nedeniyle beklenen tarihinden bir gün önce ayrılarak 4 Ağustos’ta Japonya’ya gitmesi bekleniyor.

Serbest bırakılmıştı
NATO Birleşik Görev Gücü’nde uluslararası suların güvenliği için 25 ülke askerine komuta eden Tümamiral Ertuğrul, Balyoz Suga Harekât Planı eklerinde adı geçtiği iddiasıyla tutuklanması istenince yurda dönmüştü. İfade verdikten sonra serbest bırakılan Ertuğrul hakkında ilk Balyoz soruşturmasında takipsizlik verilmişti. Daha sonra İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kez ikinci Balyoz soruşturmasında Ertuğrul hakkında yakalama emri çıkarmıştı.