21 Haziran 2010 Pazartesi

İlker Başbuğ'un 'profesyonel ordu' sözü havada kaldı

"Oğlum daha silahın ne olduğunu bilmiyordu. 15 günlük asker, nasıl hududa gidecek?" İşte böyle feryat etti saldırıda şehit olan askerlerden Mutlu Saylan'ın babası Sıdık Saylan.
Acılı babanın bu sözleri 2007'de Kara Kuvvetleri komutanı iken İlker Başbuğ'un yaptığı "Altı komando tugayını yüzde yüz profesyonel hale getiriyoruz." açıklamasını hatırlattı. Ancak aradan üç yıl geçmesine rağmen bu konuda yeterli adım atılmadı.

Hakkari'deki saldırı Türk Silahlı Kuvvetleri'nde profesyonelleşme tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. 2007 yılında dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ, altı komando tugayını 2009'un sonuna kadar yüzde yüz profesyonel hale getireceklerini, bu birlikleri erbaş ve erler yerine tamamen uzman çavuşlarla teçhiz edeceklerini söylemişti. Ancak aradan geçen 3 yıla rağmen bu konuda somut adım atılamadı. Terör uzmanı Prof. Dr. Erol Göka, "Asker teknik olarak profesyonelleşmeli. Karşısında teröristliği meslek edinmiş biri ile gencecik biri nasıl mücadele etsin? Ona uygun savaş teknikleri geliştirilmeli. Acemi askerlerin ve temel özelliği gerilla savaşına göre yetişmiş olmayan tecrübesiz askerin savaş alanından çekilmesi gerekiyor." diye konuştu. Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay ise "Profesyonel ordu konusunda çok yavaş davranıyoruz. Gereksiz bir insan kaynağını askerde tutuyoruz. İnsan kaynağı ne kadar fazla olursa olsun bunun terörle mücadelede daha avantajlı kılmadığı bir gerçek. Savaş konusunda istihbaratı ile, savaş yeteneği ile çok daha az ama çok daha profesyonel ordunun bulundurulması çok önemli bir olaydır." dedi.