24 Haziran 2010 Perşembe

İsrail’e kınama çıkmadı

TÜRKİYE’nin dönem başkanlığını Karadağ’a devretmesi nedeniyle dün İstanbul Çırağan Sarayı’nda yapılan Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci Hükümet ve Devlet Başkanları Zirvesi (GDAÜ) sonunda yayınlanan sonuç bildirisinde İsrail kınanamadı.

Türkiye bildiride İsrail’in gemi saldırısının “Şiddetle kınanmasını” istedi. Slovenya’nın da katılımıyla üye ülke sayısı 12’ye yükselen GDAÜ’de, 9 ülke Türkiye’nin önerisine başkentleriyle yürüttükleri görüşme trafiğinin ardından “Evet” derken, Romanya öneriye itiraz etti. Bunun üzerine bildiride 31 Mayıs’ta meydana gelen olayda hayatını kaybedenler ve yaralananlar için sadece üzüntü duyulduğu belirtildi ve İsrail’den Gazze’ye yönelik ambargoyu hızla yumuşatması istendi.

Kosova’ya doğrudan atıf yok
Bildiride Sırbistan’ın itirazları nedeniyle Kosova’ya da doğrudan bir atıf yapılmadı. Onun yerine bölgede “Barış, istikrar ve kapsayıcılığın sağlamlaştırılması” istendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de zirvenin kapanışında Troyka’nın diğer iki ülkesi Karadağ ve Sırbistan’ın cumhurbaşkanları ile düzenlediği basın toplantısında, “Kosova’da bir hukuki süreç devam ediyor. O süreç bir bitsin, bu süreçten sonra her şey yerli yerine oturur” dedi.

AB şemsiyesinde birleşeceğiz
Gül, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada ise AB’den kapılarını Balkan ülkelerine açmasını istedi. Gül şunları söyledi:

“Hepimizin yolu AB şemsiyesi altında kesişecektir. Bundan eminiz. Bölge ülkeleri olarak bu hedef doğrultusunda yürümeye kararlıyız. Bundan kuşku duyulmamalıdır. Buna karşılık, AB’den de tam üyelik yolunda olan ülkelere destek olmasını ve süreci geciktirici adımlardan kaçınmasını bekliyoruz.”

Gül’den Papandreu’ya ekonomik moral
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Süreci’ne (GDAÜ) katılan Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’ya “ekonomik moral” verdi. Gül’ün dün Papandreu’yu kabulünde Gül, şunları söyledi:
“İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği bugünlerde çok önemli. Ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldığınızı biliyoruz. 2001?2002 yıllarında biz de benzer sıkıntıları yaşadık. Mühim olan doğru kararları almak ve bunları uygulamaktır. Kararları uyguladığınız da ekonominiz orta vadede toparlanır. Biz birbirimize enerji, ulaşım gibi birçok alanda bağlıyız. Aramızdaki sorunları aşmak için de sessiz diplomasiyi kullanmak önemlidir.”

İSRAİL JETLERİ ROMANYA'DA UÇABİLİR
Türkiye'de eğitim uçuşu yapmasına artık izin verilmeyen İsrail Hava Kuvvetleri, bu uçuşlar için bundan sonra Romanya hava sahasını kullanmaya hazırlanıyor.

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre Romanya tercihi, artık güçlü bir olasılık. İsrail Savunma Bakanlığı, 2006 yılında Romanya ile İsrail uçaklarının bu ülkede uçuşuna izin veren bir anlaşma imzalamıştı. İsrail’in Gazze Şeridi’nde 27 Aralık 2008’de başlattığı Dökme Kurşun operasyonu öncesinde İsrail Hava Kuvvetleri uçakları, Türkiye’de uçuş eğitimi imkanı bulabiliyordu.