30 Haziran 2010 Çarşamba

MİLLİ SAVUNMA BAKANI GÖNÜL'E ZİYARET

Kamerun Cumhuriyeti Savunma Bakanı Edgar Alain Mebe Ngo, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü ziyaret etti. Milli Savunma Bakanlığının önünde Bakan Gönül tarafından resmi törenle karşılanan Ngo, tören mangasını selamladı, ardından şeref defterini imzaladı.Gönül, ziyarette yaptığı konuşmada, Afrika'nın önemli bir ülkesinden önemli bir şahsiyeti ağırladıklarını söyledi.

Türkiye ile Kamerun arasındaki ilişkilerin son dönemde hızla geliştiğini ifade eden Gönül, en önemli adımın bu yıl Türkiye'nin Kamerun'da büyükelçilik açması ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kamerun'u ziyaretiyle atıldığını belirtti.

Kamerun'un Türkiye için çok önemli bir ülke olduğunu dile getiren Gönül, Kamerun'dan Milli Savunma Bakanlığına ilk kez bu kadar önemli bir ziyaret yapıldığına dikkati çekti.

Görüşmede müşterek meseleleri ele alacaklarını söyleyen Gönül, esprili bir şekilde, ''No problem. Her herhangi bir meselemiz, problemimiz yok. Gerek askeri, gerek savunma sanayi bakımından müşterek konuları görüşeceğiz. Esasen askeri bakımdan bugüne kadar pek çok ilişkide bulunduğumuz bir ülkedir. Gelişler gidişler olmuştur. Bugün bunu daha da ileri götürmenin gayreti içinde olacağız.''

Gönül, bu ziyaretle iki ülke arasındaki ilişkilerin ivme kazanacağını belirtti. Kamerun Cumhuriyeti Savunma Bakanı Edgar Alain Mebe Ngo da Kamerun Cumhurbaşkanı Paul Biya'nın kendisine bakanlıklar arasındaki ilişkileri geliştirmek için önemli bir görev verdiğini söyledi. Sıcak karşılama için Gönül'e teşekkür eden Ngo, Anıtkabir'i ziyaret etme imkanı bulmaktan da memnun olduklarını belirtti. Ngo, ''Türkiye'nin kurucusu bu büyük kişiye, çok büyük saygı ve hürmet duyuyoruz'' dedi. Cumhurbaşkanı Gül'ün Kamerun ziyaretinin ilişkilerin gelişmesi için bir başlangıç olduğunu vurgulayan Ngo, bu ziyaretten sonra Türk Büyükelçiliğinin açıldığını, büyükelçi atandığını anlattı. Ngo, Kamerun'un Ankara büyükelçisinin atanmasında sona gelindiğini bildirdi.

Kamerun Cumhurbaşkanı'nın kendisine iki ülke arasındaki askeri ilişkileri başlatma görevi verdiğini belirten Ngo, ''Türkiye'nin ortağı, partneri olarak buradayız. Karşılıklı ilişkileri geliştirme gayesiyle geldik. Bu vesileyle
ilişkilerimizi geliştirme fırsatı bulacağız. Sizin de belirttiğiniz gibi Türkiye ile Kamerun arasında hiçbir problem yok ama biz ilişkileri daha da geliştirmeye, ayrıntıları görüşmeye geldik'' diye konuştu.