25 Haziran 2010 Cuma

GENELKURMAY'IN BASIN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (6)

Genelkurmay Başkanlığı İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı Tümgeneral Fahri Kır, 18 Hazirandan bugüne kadar geçen süre içerisinde, meydana gelen iç güvenlik olaylarında 19 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu, 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahında yapılan basın bilgilendirme toplantısında terörle mücadele konusunda açıklamalarda bulunan Tümgeneral Kır, 18 Hazirandan bugüne kadar geçen süre içerisinde, meydana gelen iç güvenlik olaylarında 19 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu, 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 33 güvenlik görevlisinin ve 8 vatandaşın yaralandığını söyledi.

Aynı dönemde 23 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade eden Tümgeneral Kır, 9 terör örgütü mensubunun ise kendiliğinden güvenlik güçlerine teslim olduğunu dile getirdi. Tümgeneral Kır, şöyle konuştu: ''Dönem içerisinde, 4 el yapımı mayın bulunarak, etkisiz hale getirilmiş; 14 Kalaşnikof piyade tüfeği, 2 adet M-16 piyade tüfeği, av tüfeği, 2 tabanca, 4 roketatar mühimmatı, savunma tipi 55 el bombası, gece görüş gözlüğü, 2 keskin nişancı dürbünü, biri büyük olmak üzere 4 telsiz, 3 kg amonyum nitrat, 1640 gram plastik patlayıcı madde ile birlikte bol miktarda yaşam malzemesi ele geçirilmiştir.''

Söz konusu dönemde Şemdinli/Gediktepe bölgesinde meydana gelen olayla ilgili gerekli açıklamaların yapıldığını dile getiren Tümgeneral Kır, bir grup terör örgütü mensubunun 21 Haziranda Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Bağdere Jandarma Karakoluna araçla gelerek, el bombası ve hafif silahlarla saldırı girişiminde bulunduğunu da hatırlattı. Ateşe derhal karşılık verilmesi üzerine çıkan çatışmada; 1 onbaşının şehit olduğunu; 1 astsubay, 1 er ve 3 vatandaşın yaralandığını belirten Tümgeneral Kır, olayda 5 teröristin silahlarıyla birlikte
etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Tümgeneral Kır, şöyle devam etti: ''Bu olayda şehit olan Jandarma onbaşımız Salih Albayrak ve o sırada nöbet kulübelerinde görevlerini ifa eden diğer Mehmetçikler görevlerini en iyi şekilde yerine getirmişlerdir. Salih Albayrak'ın ailesi kendisiyle ne kadar övünse azdır. Kendisi şehit olurken, karakoldaki silah arkadaşlarının da hayatını kurtarmıştır. Görevini layıkıyla yapması, dikkati ve karakol personeline kazandırdığı zaman, terörist saldırısının amacına ulaşmasını engellemiş, devamında beş teröristin etkisiz hale getirilmesinde uygun şartların oluşmasını sağlamıştır.

Bu olayda teröristlerin kullandığı yöntem dikkat çekicidir. Bilindiği gibi, bir süreden beri vatandaşlarımızın daha rahat hareket etmelerini sağlamak için bölgedeki yol kontrol noktaları kaldırılmıştır. Teröristler bu olayda da görüldüğü gibi, yol kontrol noktalarının bulunmamasını istismar ederek, sivil bir araçla karakolun önüne gelerek, bu eylemi yapmayı tasarlamışlardır. Önce araçtan bir terörist inerek aracın arızalandığını söylemiş, ancak şehit Jandarma Onbaşı Salih Albayrak'ın durumdan şüphelenip kendisini ikaz etmesi üzerine, terörist el
bombası atarak, nöbetçilere ateş açmıştır. Nöbetçilerle araçtan inen beş terörist arasında silahlı çatışma başlamıştır. Ayrıca karakola, etraftaki bazı tesislerde ve hakim arazide bulunan teröristler tarafından ateş açıldığı görülmüştür. Karakol Komutanının emir ve komutasındaki diğer karakol personeli de duruma süratle müdahale etmiş ve beş terörist etkisiz hale getirilmiştir. Beş teröristin, çatışma esnasında 16 el bombası ve kısa sürede 259 adet mermi kullanmasına rağmen etkisiz hale getirilmesi, karakol personelinin başarısını göstermektedir.''

Gediktepe olayında yaralanan Mehmetçiklerden Volkan Demir'in ''Kalan 54 günlük askerliğimin tamamını Gediktepe'de tamamlamak istiyorum. Arkadaşlarımın intikamını alamazsam ben de dikili taş olayım'' şeklinde ifadelerine dikkati çeken Tümgeneral Kır, söz konusu ifadenin Mehmetçiğin mücadelede nasıl bir ruh hali içinde olduğunun en güzel kanıtı olduğunu söyledi. ''Bu mücadele, Gediktepe gibi üs bölgelerinde, Bağdere gibi jandarma karakollarında, personelin yaşam ve rütbe ayrımı gözetmeksizin, ortak bir ruh hali içinde olmasını gerektirmektedir'' diyen Tümgeneral Kır, subayı, astsubayı, uzman çavuşu, erbaş ve erin aynı havayı solduğunu, aynı lokmayı paylaştığını, aynı suyu içtiğini; aynı mevziyi, aynı patikayı kullandığını anlattı. Dayanışma, kader birliği ve sorumluluk hissi ile birlikte doruğa ulaşan ''silah arkadaşlığı''nın buralarda en üst düzeyde hissedildiğine işaret eden Tümgeneral Kır, ''Volkan Demir'in sözleri, bu ruh halinin bir yansımasıdır. Sayın Genelkurmay Başkanımız da, Çanakkale Muharebeleri ile Gediktepe arasında bağ kurarken, bu noktayı ifade etmek istemiştir. Muharebenin büyüklüğü, zamanı, şekli ve vasıtaları değişse de, değişmeyen Mehmetçiğin kahramanlığı ve ruh halidir. Siperdeki Mehmetçik, aynı Mehmetçiktir'' diye konuştu.

-KARADENİZ BÖLGESİNDEKİ OLAYLAR-
Tümgeneral Kır, terör örgütünün, Karadeniz bölgesinde, uzun süredir bir tutunma gayretinde olduğunun; bu sayede Güneydoğu Anadolu bölgesinde teröristler üzerinde kurulan baskıyı azaltmayı ve güvenlik güçlerinin diğer bölgelere ilave kuvvet, istihbarat gayreti ve zaman ayırmasını sağlamayı amaçladığının bilindiğini söyledi.

Reşadiye olayı ile başlayıp devam eden süreçte, bölgedeki bölücü terör örgütü mensupları tarafından, 17 Nisanda Samsun Ladik'te ve 26 Nisanda Giresun Dereli'de güvenlik güçlerine yönelik terör eylemleri düzenlendiğini hatırlatan Tümgeneral Kır, meydana gelen gelişmeler üzerine, bölgeye sevk edilen Jandarma özel harekat birliklerinin teröristleri adım adım takip ettiğini anlattı. Tümgeneral Kır, şöyle devam etti: ''Bu ısrarlı takip sonucu, 17 Haziranda Gümüşhane Kelkit kırsalında temas sağlanarak, 1 teröristin etkisiz hale getirildiğini ve operasyonlara devam edildiğini, geçen haftaki basın bilgilendirme toplantımızda belirtmiştik. Devam eden operasyonlarda, 22 Haziranda, biri sağ olmak üzere, içlerinde sözde Karadeniz açılım sorumlusunun da olduğu dört terörist daha etkisiz hale getirilmiştir. Bu teröristlerin 26 Nisanda Giresun Dereli'de bir astsubayımızın şehit olduğu, 2 askerimiz ile 1 vatandaşımızın yaralandığı terör eylemini gerçekleştiren terörist grup olduğu tespit edilmiştir. Teröristlerle birlikte, 2 adet M-16 ve 1 adet Kalaşnikof piyade tüfeği, 2 tabanca, 5 el bombası, 4 zaman ayarlı el yapımı mayın, 39 elektrikli fünye, 1 kilogramı aşkın A-4 patlayıcısı, telsiz, gece görüş dürbünü ile bol miktarda örgütsel doküman ve yaşam malzemesi ele geçirilmiştir. Sonuç olarak 26 Nisandan 22 Hazirana kadar geçen yaklaşık 2 aylık sürede, güç arazi ve iklim şartlarına rağmen, dikkatli planlama, birliklerimizin kararlılığı, ısrarlı takibi ve Mehmetçiğin fedakarlığı, bu olumlu neticenin alınmasında en önemli etken olmuştur.''

Tümgeneral Kır, İstanbul Halkalı'da askeri servis aracına bölücü terör örgütü mensupları tarafından yapılan bombalı saldırı sonucunda, 4 askeri personelin şehit olduğunu, bir personelin kızı olan Buse'nin de hayatını kaybettiğini hatırlattı. Olayda 14 personelin de yaralandığını belirten Tümgeneral Kır, ''İstanbul'da belediye otobüsünde Serap kızımızı yakan, Osmaniye'de Jandarma Teğmenimizin eşi Pınar'ı evinde katleden zihniyetin, 22 Haziranda İstanbul Halkalı'da bir kez daha ortaya çıkarak, 17 yaşındaki gencecik masum yavrumuz Buse'nin hayatını kaybetmesine sebep olduğunu gördük'' diye konuştu.

-''TERÖRİSTLERİN ZAYİATLARI, TAHMİN EDİLENDEN FAZLA''-
Tümgeneral Kır, dün akşam saatlerinde, Elazığ ili Karakoçan ilçesi Yoğunağaç Jandarma Karakol Komutanlığına bağlı bir Jandarma İç Güvenlik Timinin, emniyet görevini müteakip karakola dönüşü esnasında, terör örgütü mensuplarınca açılan ateş sonucu çıkan çatışmada, 2 askerin şehit olduğunu, 1 astsubayın aralandığını söyledi.

Söz konusu olayda, bölgede bulunan yaşlı bir annenin hayatını kaybettiğini ve masum 4 vatandaşın da yaralandığını belirten Tümgeneral Kır, ''Terörün hiçbir ayrım yapmaksızın vatandaşlarımıza zarar veren çirkin yüzünü bir kez daha görmüş olduk'' dedi.

Terör örgütünün de yaptığı her eylem sonrası, kendi içinde bir değerlendirme yaptığına işaret eden Tümgeneral Kır, bu değerlendirmelerin zaman zaman terörist gruplar arasında paylaşıldığını ifade etti. Bu karşılıklı görüşmelerin, terör örgütünün içinde bulunduğu durum hakkında bir fikir verdiğini dile getiren Tümgeneral Kır, ''Bu bağlamda, telsiz görüşmelerinde, son dönemde meydana gelen Tunceli Sarıyayla, Uludere Karaçalı, Şemdinli Gediktepe bölgelerinde yaşanan çatışmalar ile Haziran ayı içerisinde yapılan hava harekatlarında, teröristlerin verdikleri zayiatların, tahmin edilenden daha fazla olduğu anlaşılmaktadır'' diye konuştu.