25 Haziran 2010 Cuma

Gül'ün Harp Akademisi konuşması / Murat Yetkin

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Harp Akademileri’nde önemli bir konuşma yaptı. Konuşmanın önemi, kurmay subaylara hitap ederken toplumda son PKK saldırılarıyla yaşanan kafa karışıklığını gidermeye dönük olmasıydı.

Kendisi de ‘slogan gibi gelecek ama’ diyerek kararlılık vurgusu yapması, mücadelenin uzun soluklu olacağını ve demokratikleşmeden taviz verilmeyeceğini söylemesi bunu gösteriyordu.

Cumhurbaşkanı’nın bir numaralı kurmayı konumundaki Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un MHP lideri Devlet Bahçeli’den Şemdinli saldırısının hemen ardından yaptığı Olağanüstü Hal çağrısına ilk karşı çıkan kişi olması, Ankara’da terör saldırıları nedeniyle demokratik haklardan kısıntı yapmak gibi bir anlayışın, en azından şimdilik olmadığına gösterge sayılabilir.

Gül, Harp Akademileri’ndeki bu önemli konuşma ardından, son zamanların en önemli Milli Güvenlik Kurulu toplantısına başkanlık etti.

PKK’nın 1 Haziran İskenderun eylemiyle başlattığı ve ‘aktif savunma’ adını verdiği yeni saldırı dalgası, Osmaniye, Şemdinli ve İstanbul’da kan döken, ses getiren eylemlerle devam ediyor. Bunların yanı sıra, gazetelerin iç sayfalarında kalan daha küçük boyutta, ama aynı ölçüde can yakan başka eylemler de var.

MGK’da demokratikleşmeyi durdurmadan PKK’nın nasıl durdurulacağı konuşuldu dün.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Gül ile 22 Haziran’da görüşmesi ardından Gül’ü ‘terörle mücadelede devlet kurumları arasında uyum ve ortak akıl’ için aktif olmaya çağırdığını, böyle bir girişime CHP’den destek vaad ettiği dünkü Radikal’de yer aldı.