25 Haziran 2010 Cuma

HİPNOZ VE İŞKENCİ İDDİASIYLA YARGILANAN EMEKLİ YARBAY

Kayseri'de Hava İkmal Bakım Merkezi'de görev yapan 3 astsubayın askeri belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınması sürecinde, astsubaylara hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla tutuklanan emekli Yarbay Gürol Doğan'ın yargılanmasına Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Emekli Yarbay Gürol Doğan'ın tutuklu olarak katıldığı duruşmaya, davacı astsubaylardan Ali Balta, Orhan Güleç ve İsmail Dağ katılmadı. Gürol Doğan, yaptığı savunmada, sorgulamalarına katıldığı 3 astsubaya yönelik işkence ve hipnoz uygulamadığını, hipnozun kısa sürede yapılmasının mümkün olmadığını, adli tıp raporlarında sorgulaması yapılan astsubaylarda hipnoz ve işkenceyle ilgili bir bulguya rastlanılmadığını, kanlarında ilaç bulunmadığını dolayısıyla ilaçlı hipnozun da söz konusu olmadığını belirterek beraat veya tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, Gürol Doğan'ın daha önceki duruşmada verdiği yazılı savunmada hakim ve savcıyı suçlayıcı ifadelere yer verildiğini belirterek ilgili yazılı savunma örneğinin Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesine ve sanık Gürol Doğan hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Mahkeme, Gürol Doğan'ın tahliye isteğini kabul etmeyerek duruşmayı erteledi. Kayseri'de garnizonla ilgili bir belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddia edilen astsubay Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç, Ankara Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından 17 Mart tarihinde yapılan duruşmada ''Resmi evrak üzerinde tahrifat yapmak'' suçundan tutuklanmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı. Serbest bırakılan 3 astsubay, emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında kendilerine işkence yaptığı ve hipnozla ifadelerini aldığı iddiasıyla dava açmışlardı.

Emekli Yarbay Gürol Doğan, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Ocak tarihinde yapılan ilk duruşmada tutuklanmıştı.