25 Haziran 2010 Cuma

İstihbarat ağı, baştan aşağı yenilenmeli

Gediktepe Sınır Karakolu'nda 11 şehit verilen PKK saldırısından sonra gündeme gelen istihbarat tartışmaları devam ediyor.

Birliğe saldırı düzenleyen militanların, 'keşif yapıp silahları yakın noktalara kadar taşıdıkları' iddiaları istihbarat zafiyeti tartışmalarını iyice alevlendirdi. Saldırılardan sonra Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaların istihbarat açığını doğruladığını söyleyen emekli Hava Yarbay Tevfik Diker, 50-100 kişilik gruplar halinde sınırı geçen teröristlerin fark edilmemesinin düşündürücü olduğunu söyledi.

Türkiye'deki istihbarat yapılanmasının baştan aşağı yenilenmesi gerektiğini savunan Diker, "Cumhurbaşkanlığı zirvesinde istihbarat kurumları arasında koordineli çalışılması yönünde bir değerlendirme çıkıyor. Bu bile istihbarat yetersizliğinin yaşandığını gösteriyor." dedi. İstihbarat zafiyeti yaşandığı konusunda Türkiye'de birçok kurumun birleştiğini belirten Diker, CIA ve FBI modellerinin örnek alınarak, yenilemeye gidilmesini öneriyor. Gelişen teknolojik imkânlardan yeterince yararlanılamadığını belirterek şunları kaydediyor: "Teknolojiden yeterince yararlanamıyoruz. İlker Başbuğ, Heronların kullanıldığını söylüyor. Ama yine de 100 kişilik gruplar, doçkalarla sınırdan geçebiliyor. Hal böyle olunca bu Heronların yeterince kullanılmadığı akla geliyor. İstihbaratın önemli bir ayağını da yöre halkı oluşturuyor. Bunun için de halkla iyi diyaloglara girilmelidir, bu yönde ilişkiler geliştirilmelidir. Aynı şekilde komşu ülkelerle de sürekli iletişim halinde olunmalıdır. Kamu Güvenlik Müsterşarlığı'nın bu konuda çok aktif olmasını bekliyoruz."