22 Haziran 2010 Salı

TÜBİTAK Son Noktayı Koydu

TÜBİTAK, Balyoz darbe planı iddialarına ilişkin soruşturmada ele geçirilen CD'ler üzerinde yapılan bilirkişi incelemesinde çelişki bulunmadığını belirtti.

Balyoz CD'leri hakkındaki iki askeri bilirkişi raporu ve TÜBİTAK'ın raporu arasında bulunan çelişkiler soruşturma savcıları tarafından TÜBİTAK'a sorulmuştu. TÜBİTAK'ın bu soru üzerine hazırladığı son bilirkişi raporu savcılığa ulaştı. Raporunu sonuç bölümünde, "Teknik incelemelerde sahtecilik şüphesini artırdığı ifade edilen teknik olarak bir çelişki göstergesi olmadığı, normal sistem/kullanıcı davranışları dahilinde oluşabileceği ve sahtecilik bulgusu olmadığı sonucuna varılmıştır. Bir kısım çelişkilerin ve farklı tespitlerin ise bilirkişilerin farklı uzmanlık alanlarına (askeri yazım kuralları vb) sahip olmasından kaynaklandığı sonucuna varılmıştır." denildi.

Emekli Orgeneral Çetin Doğan tarafından hazırlandığı ileri sürülen Balyoz Darbe Planı soruşturması kapsamının delilleri arasında yeralan 19 ayrı CD üzerinde 5 kez bilirkişi incelemesi yapıldı. Soruşturma savcıları Süleyman Pehlivan, Murat Yönder, Mehmet Ergül ile Ali Haydar, sanık ve avukatlarının talebi üzerine dijital verilerin yeniden incelenmesine karar verdi. TÜBİTAK'tan bilirkişi heyetinin yaptığı son inceleme, emekli Orgeneral Doğan'ın da aralarında bulunduğu şüphelilerin tahliye edildiği soruşturma delillerinin sahte olmadığını ortaya koydu.

ASKERİ SAVCI 3 KEZ İNCELETTİ
İlk inceleme savcılık tarafından TÜBİTAK'ta görevli Erdem Alparslan, Tahsin Türköz ve Dr. Hayrettin Bahşi'ye 19 Şubat 2010'da yaptırıldı. 1'inci Ordu komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından Kr. Plt. Kur. Binbaşı Ahmet Erdoğan'a yaptırılan inceleme ise 22 Şubat 2010'da tamamlandı. 1'inci Ordu komutanlığı Askeri Savcılığı'nın görevlendirmesiyle Yarbay Birol Çelik 11 Mart 2010'da ve son kez yine 1'inci Ordu komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından Albay Yavuz Fildiş tarafından 26 Mart 2010'da CD'ler incelendi.

19 CD üzerinde 5 kez bilirkişi incelemesi
Balyoz Darbe Planı'nda da içinde bulunduğu 19 CD üzerinde 5 kez bilirkişi incelemesi yapıldı. Son olarak TÜBİTAK'ta görevli 3 bilirkişi önceki incelemeleri karşılaştırdı. İnceleme sonucunda raporlar arasında çelişki bulunmadığı, farklı tespitlerin bilirkişilerin farklı uzmanlık alanlarına sahip olmasından kaynaklandığı ortaya çıktı.