30 Haziran 2010 Çarşamba

ABD'DEN KOBRA HELİKOPTER ALIMI

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ABD'den kobra helikopter alımıyla ilgili, ''Prosedür işliyor. Biz '2010'da verebilir misiniz' diye zorluyoruz, onlar 2011'e vadetmişlerdi. Olayı takip ediyoruz, en erken tarihte almaya çalışacağız'' dedi. Gönül, Milli Savunma Bakanlığında Kamerun Cumhuriyeti Savunma Bakanı Edgar Alain Mebe Ngo ile bir araya geldi.

Bakan Gönül, burada gazetecilerin taarruz helikopterleri alımıyla ilgili sorularını yanıtladı. Türkiye'nin, ABD'den kobra helikopterlerden istediğini ifade eden Gönül, ABD'nin ise apache vermeye hazır olduğunu söyledi. Gönül, şöyle konuştu:

''Bizim elimizde şu anda 30'un üzerinde, 36-37 kobra var. Altyapımız kobra olduğu için apache tercih etmiyoruz. Yoksa Amerika vermeye hazır. Biz kendilerinin kullandığı kobralardan istemiştik üretimden çıktığı için. Amerikan Savunma Bakanı Sekreteri Gates, geçen sene bana yazdığı mektupta, 2011'de temin edebileceklerini söylemişlerdi. Bize verebilmek için onların hukuk düzeni gereği kongreden karar almaları lazım. Bu kararın alınması basına yansıdı. Prosedür işliyor. Biz '2010'da verebilir misiniz' diye zorluyoruz, onlar 2011'e vadetmişlerdi. Olayı takip ediyoruz, ne zaman alabilirsek o zaman, en erken tarihte almaya çalışacağız.''

Helikopter sayısına ilişkin soruya Gönül, ''Biz daha fazla talep etmiştik, ama kongreden iki kararını çıkartıkları anlaşılıyor'' yanıtını verdi.