25 Haziran 2010 Cuma

GENELKURMAY'IN BASIN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (3)

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Gediktepe olayı sonrasında gündeme gelen hudut birliklerinin de profesyonel askerlerden oluşturulması kapsamında bir ön çalışma başlatıldığını bildirdi. Tümgeneral Güler, Genelkurmay Başkanlığı karargahında yapılan basın bilgilendirme toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gediktepe'ye yapılan terörist saldırısındaki sızmayla ilgili bir soru üzerine, Tümgeneral Güler, burada terörist rakamını bire bir bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Gerek haber kaynaklarından gerek telsiz konuşmalarından gerekse saldırı esnasındaki yoğunluk değerlendirilerek yaklaşık bir sonuca varmanın mümkün olduğuna işaret eden Tümgeneral Güler, ''Böyle bir değerlendirmeye göre saldırıyı yapan grubun 50-60 civarında olduğu, bunlara destek, ki bunun içerisinde kılavuzluk, lojistik destek dahildir, veren unsurların ise 40-50 kişi civarında olduğunu söylemek mümkündür'' dedi.

Tümgeneral Güler, şöyle devam etti: ''Çok bildiğini zanneden, aslında konudan hiç bilgileri olmayan bazı yorumcuların söylediği gibi, 100-200 kişilik bir grup toplu halde tören geçişi yapar gibi hudutlardan girmiyor. Günlerce önceden başlayan, 3-5 kişilik grupların sızması, sonra bunların değişik yerlerde 15-20 kişilik gruplar halinde bir araya gelmeleri ve nihayet saldırıdan hemen önce hedef bölgesinde bir araya gelmeleri şeklinde bir taktik izleniyor. Bu nedenlerle insansız hava araçlarının ya da diğer istihbarat vasıtalarının 200 kişiyi tespit edemedikleri gibi bir durum ortada yok.''

Komando tugaylarının profesyonelleşmesine ilişkin bir soru üzerine Tümgeneral Güler, bu konunun Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı komando tugaylarıyla, Jandarma Genel Komutanlığına bağlı bir komando tugayını kapsadığını söyledi.

Bu konuyla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından gerekli açıklamaların yapıldığını dile getiren Tümgeneral Güler, şöyle devam etti:

''Burada önemli olan şu, bu birliklerin de operasyonel unsurları profesyonelleşecektir. Örneğin bir komando tugayında bulunan hizmet, destek unsurları, şoför gibi diğer faaliyetlerde görevli olan personel, normal yine şu
anki temel askerlik sisteminde 15 aylık askerlik görevini yapan erbaş ve erlerden oluşacaktır.''

Komando birliklerinin profesyonelleşmesinin şu anda yüzde 84 olduğunu ve Ağustos 2010'da yüzde yüze ulaşacağını bildiren Tümgeneral Güler, bu birliklerin sadece operasyonel unsurlarının uzman erbaşlardan oluşacağını söyledi. Tümgeneral Güler, ''Gediktepe olayı sonrasında gündeme gelen hudut birliklerinin de profesyonel askerlerden oluşturulması kapsamında bir ön çalışma başlatıldı. Irak hududundan başlamak üzere, hudut birliklerinin operasyonel faaliyetlerinde görev alacak personelinin belirli bir süre içerisinde profesyonelleşmesi hedeflenmiştir'' dedi.

Tümgeneral Güler, Bu konudaki çalışma netleştiğinde kamuoyuyla paylaşılacağını da sözlerine ekledi.