25 Haziran 2010 Cuma

GENELKURMAYIN BASIN BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (4)

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, Türkiye-Irak sınırında değişiklik yapılması tartışmaları ile ilgili, ''Türkiye-Irak sınırının coğrafi açıdan zor bir sınır olduğu gerçektir. Bizim bu konuda şu aşamada bir şey söylememiz uygun değildir'' dedi. Tümgeneral Güler, Genelkurmay Başkanlığı Karargahında yapılan basın bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Terör olaylarının medyada yansıtılış şeklinden Genelkurmay Başkanlığının rahatsız olup olmadığı sorusu üzerine Tümgeneral Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 16-17 Eylül 2008 tarihinde yapılan İletişim Toplantısı'ndaki sözlerini hatırlattı.

Tümgeneral Güler, Orgeneral Başbuğ'un toplantıda yaptığı konuşmadan bir bölümü şu şekilde aktardı: ''Terör örgütünün ana hedefi, medyada, özellikle televizyonlarda kapsamlı bir şekilde yer almaktır. Önemli olan televizyonlarda yer almaları, olumlu ya da olumsuz... Onlar bu şekilde amaçlarına ulaşmış oluyor. Terör örgütü için önemli olan özellikle televizyonlarda kapsamlı yer alabilmek. Nedeni, nasılı hiç önemli değil. Hatta biliyorsunuz, bazen terör örgütü, örgütleri televizyonda yer alabilmek için eylem yapıyor. Bir terör örgütü için en önemli hedeflerden biri de uluslararası televizyon kanallarına yansıyabilmek. Şiddet görüntülerine yer verilmemesi, terör olaylarına ilişkin görüntülerin ve kapsamın kısa olması çok önemli. Mutlaka verilmeli ama önemli olan bu verilişteki kapsam, süre... Tekrarlanmaması da çok önemli. Aksi olunca ne oluyor? Terör ve terörist görüntüleri uzun uzun veriliyor, tekrarlanıyor. Peki ne oluyor? Kamuoyunu korkutuyorsunuz. Zaten terörün istediği olay da kamuoyunun korkması, irkilmesi, tedirgin olması.''

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in, Gediktepe saldırısı ile ilgili sözlerinin hatırlatılması ve bu konuda Genelkurmay Başkanlığının bir değerlendirme yapıp yapmayacağının sorulması üzerine Tümgeneral Güler, ''Hayır'' yanıtını verdi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, ''terörle mücadelede sınırlarda değişiklik yapılabileceği'' yönündeki açıklamalarını ve medyada benzer tartışmaların yapıldığını hatırlatan gazeteciye Tümgeneral Güler, ''konunun öteden beri çeşitli platformlarda tartışıldığı'' karşılığını verdi. Tümgeneral Güler, ''Türkiye-Irak sınırının coğrafi açıdan zor bir sınır olduğu gerçektir.

Bizim bu konuda şu aşamada bir şey söylememiz uygun değildir'' dedi. Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı Tümgeneral Fahri Kır ise terörle mücadele önlemleri kapsamında yaylalara çıkışın sınırlandırılması ve yol kontrollerinin sıklaştırılmasının bir önlem olarak düşünülüp düşünülmediği yönündeki soru üzerine, bu hususla ilgili İçişleri Bakanlığının bir genelge yayımladığını, valilerin de bu genelgeler çerçevesinde gerekli düzenlemeleri yaptığını kaydetti.