3 Ağustos 2011 Çarşamba

Kılıçdaroğlu, Suriye'ye askerî müdahaleye karşı çıktı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi halkına şiddet uygulayan Suriye'ye yönelik muhtemel bir uluslararası askerî müdahaleye karşı çıktı.

Kılıçdaroğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan gönderdiği mesajında, "Ortadoğu halklarının demokrasi ve özgürlük talepleri, bu coğrafyayı yeniden tasarımlamak için kullanılmamalı." dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Esed yönetiminin Hama kentinde muhaliflere yönelik saldırısının ardından "Suriye'ye askerî müdahale ihtimal dahilinde." açıklamasını yapmıştı.

Öte yandan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş da, "Suriye'ye uluslararası müdahaleye fırsat verilmemeli." çağrısında bulundu. Yazılı bir açıklama yapan Kurtulmuş, Türkiye'nin 'süreçlerde daha aktif olması' çağrısında bulundu. HAS Parti lideri şöyle devam etti: "Gelinen noktada, Suriye'ye uluslararası müdahaleyi önleyebilecek en önemli aktör Türkiye'dir. Bu sebeple Türkiye, Suriye'ye dış müdahaleyi engelleyecek şekilde daha aktif bir politika izlemeli, açıklamalarla yetinmeyerek sürece dahil olmalıdır. Gerekirse taraflar arasında arabuluculuk rolü üstlenmelidir. Türkiye, askerî müdahaleye gerek kalmayacak bir çözüm için İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve BM nezdinde acilen sonuç alıcı girişimlerde bulunmalıdır. Esed yönetimi de kendi halkına dönük şiddet uygulamaktan vazgeçmelidir. Suriye'de tanık olduğumuz katliamlar insanlık suçudur. Suriye, demokratik, insan haklarına saygılı ve özgür bir ülke olmayı kendi dinamikleriyle başarmalıdır."