11 Ağustos 2011 Perşembe

Andıçcı Paşa Org. Iğsız Tutuklandı

İnternet andıcı soruşturmasında hakkında yakalama kararı çıkarılan 14 isimden eski 1. Ordu Komutanı emekli Org. Hasan Iğsız tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildi.

Hükümet aleyhinde kara propaganda yapmak amacıyla oluşturulan internet sitelerinin talimatını verdiği öne sürülen Iğsız, 'silahlı terör örgütünü yönetmekle' suçlanıyor.
Eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Hasan Iğsız, 'Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri' davası kapsamında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' ve "silahlı terör örgütünü yönetme' suçlarından tutuklandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yakalama emrinin sanığın yüzüne okunması amacıyla açılan ara celsede kimlik tespiti yapılan eski 1. Ordu Komutanı emekli orgeneral Hasan Iğsız, emekli subay olduğunu ve aylık gelirinin 5 bin lira civarında olduğunu söyledi.

ERGENEKON'UN AMAÇLARI DOĞRULTUSUNDA...
Duruşmada yakalama emrini okuyan mahkeme heyeti başkanı Hasan Hüseyin Özese, Iğsız'a yönelik, "Var olduğu iddia edilen 'Ergenekon' silahlı terör örgütünün amaçları doğrultusunda askeri müdahale ortamı oluşturmak amacıyla belirtilen internet siteleri vasıtasıyla kara propaganda ve dezenformasyon faaliyetlerini icra ve organize etmek, devlet yöneticilerini baskı altına almak, devlet otoritesini zaafa uğratmak, bu hususta gerektiğinde kamu düzenini bozup ülkede kaos ve düzensizlik ortamı oluşturmak, halkı devlet yöneticilerine karşı kışkırtmak ve anarşi ortamı oluşturmak, böylece cebir ve şiddet yöntemleriyle hükümetin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek ve ara yönetici sıfatıyla hareket faaliyetini yönetmekle suçlanıyorsunuz' dedi.

SÖZÜ AVUKATA BIRAKTI
Iğsız hakkında iddianamede anlatılan suçlamaları okuyan Mahkeme Başkanı Özese, "Suçlamalara ne diyorsunuz?" dedi. Bunun üzerine Iğsız, "Bu aşamada bir şey söylemeyeceğim. Sözü avukatıma bırakıyorum" diye konuştu.

ANDIÇ SİLSİLE İÇİNDE HAZIRLANMIŞ
Meslekte geçirilen 50 yıldan sonra müvekkiline terör suçlaması yapılmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu kaydeden Avukat Orhan Önder, "10 yıldır bu siteler çalışıyor. Genelkurmay da bunu kabul ediyor. Faturası en son müvekkilim ile andıcın altında imzası olan kişilere çıkmıştır. Müvekkilim ile ilgili olarak 'illegal faaliyetlerin üstünü örttü' deniyor. İllegal faaliyetlerin üstünü örtmek için yazılı belge hazırlamak suçu ifşaya girer. Ortada yazılı belge olduğuna göre illegal durum söz konusu değildir. Çünkü yazılı belge ile illegal durumun üzerinin örtülmesi mümkün değildi" diye konuştu.
Andıcın, devletin normal silsilesi içinde yapılmış bir faaliyet olduğuna dikkat çeken Önder, "Yüzbaşıdan 2. başkana kadar bir silsile içinde andıç hazırlanmıştır. En üst makama da sunulmuştur. Bu silsile de yer alan subayların hepsinin terör örgütüne üye olması hayatın olağan akışına uygun değildir" dedi. Önder, "Bunlar tespit edilmeli. Bu hukuki illiyet kurulsaydı, gerçek suçlular ortaya çıkacaktı. O zaman suçlamalar, hükümete hakaret ya da görevi kötüye kullanma olabilirdi. Cebir ve şiddet çok ağır bir suçlama. Belki terör örgütü üyeliği de olabilirdi" diye konuştu.

KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ
Savunmanın ardından mahkeme heyeti yakalama kararını Iğsız'ın yüzüne okundu ve tutuklanmasına karar verildi. Yakalama emriyle ilgili görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel ise sanığın iddianamede yüklenen suçları işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi doğuran somut olguların bulunduğunu ve atılı suçun CMK'nın 100. maddesinde sayılı tutuklama nedenleri arasında sayılmasının dikkate alınarak Iğsız'ın tutuklanmasına karar verilmesini talep etti. Iğsız'ın "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' ve "silahlı terör örgütünü yönetme' suçlarından tutuklanmasına hükmetti. Iğsız, işlemlerin ardından İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Metris Cezaevine götürüldü.

Andıç belgesinde 14 isim
Hakkında yakalama kararı çıkartılan 14 ismin birçoğu andıç belgesinde yer alıyor. Islak imzalı belgede bulunmayan sanıkların adı ise AK Parti aleyhine Genelkurmay bünyesinde kara propaganda amacıyla oluşturulan internet sitelerinin faaliyetinde geçiyor. 92 sayfalık İnternet Andıcı iddianamesini hazırlayan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız, 22 sanık hakkında yakalama emri çıkarılmasını istemişti. 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi 14 isim hakkında yakalama kararı vermişti.

ALBAY TUTUKLANDI
O isimler ise; YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı'na atanan eski Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Eski 1'inci Ordu Komutanı Emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Eski Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu (Balyoz'dan da tutuklu), Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Alaettin Sevim, Korgeneral Mehmet Eröz, Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Albay Ziya İlker Göktaş, Albay Hulusi Gülbahar, Albay Cemal Gökçeoğlu, Albay Sedat Özüer, Emekli Albay Fuat Selvi, TSK'de sivil memur olan Mehmet Bülent Sarıkahya. Bu kişilerden emekli Albay Fuat Selvi, tutuklanmıştı.

Sabah git öğle gel
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü polisleri, hakkında yakalama çıkarılan emekli Orgeneral Hasan Iğsız'ı telefonla arayarak sabah 09.00'da adliyede olmasını istedi. Iğsız bunun üzerine sabah avukatı ile birlikte Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Yaklaşık yarım saat adliye bahçesinde bekleyen Iğsız'a öğleden sonra gelmesi söylendi. Bunun üzerine adliyeden ayrılan Iğsız, 12.10'da tekrar İstanbul Adliyesi'ne geldi.
'Nihai karar mercii Genelkurmay Başkanı'
Eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, geçtiğimiz yılki YAŞ'ta andıç sanığı olduğu için terfi edilmemiş ve emekliye ayrılmıştı. Iğsız, andıç belgesinde 'talimatı veren' ve 'Sayın Komutana arz' notunu düşen isim olarak dikkat çekiyor. Iğsız, ifadesinde internet siteleriyle ilgili Genelkurmay Başkanlığı'na sorulmasını istemişti. Orgeneral Hasan Iğsız, savcılık ifadesinde "'Sn.K'a arz' ifadesi sadece Genelkurmay Başkanı'na sunulunca yazılır. Buradan da ona sunulup onaylanıp onaylanmadığını ben bilmiyorum. Onun onayı ve emri olmadan birşey yapılamaz. Nihai karar mercii Genelkurmay Başkanı'dır." demişti.

'Sn.K'a arz' sorusu
İnternet andıcı davasında Org. Hasan Iğsız ve diğer şüphelilere 2009 tarihli andıç belgesi üzerinde yer alan "Sn.K'a arz" (Sayın Komutan'a arz) ifadesinde kastedilen komutanın kim olduğunun sorulduğu ortaya çıktı. Iğsız, soruya "'Sayın Komutan' ifadesinin karşılığı dönemin Genelkurmay Başkanı" cevabı veriyor.
"İnternet andıcı" iddianamesinin ek klasörlerinde soruşturma aşamasında şüphelilere Nisan 2009 tarihli "internet andıcı" üzerindeki "Sn.K'a arz" (Sayın Komutan'a arz) ifadesinde kastedilen komutanın kim olduğunun sorulduğu ortaya çıktı. Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Şüphelilerden bazıları bu soruya "Bilmiyorum" şeklinde cevap verirken, bazı şüpheliler de "Bu komutan, Genelkurmay Başkanı'dır (İlker Başbuğ)" şeklinde cevap veriyor.

KOMUTAN ONAYLADI MI?
İfade metinlerinde Soruşturma savcısı Cihan Kansız'ın, şüphelilere, "Bahse konu andıcın paraf bölümünde 'Sn.K'a arz' şeklinde el yazması bir not olduğu görülmüştür. Kendisine arz edilmek üzere not düşüldüğü belirtilen komutan Genelkurmay Başkanı mıdır? Bu andıç komutana arz edilmiş midir? Komutan bu andıcı onaylamış mıdır?" şeklinde bir soru yönelttiği görüldü. Şüphelilerden bazıları "Sayın Komutan" ifadesinin karşılığının dönemin Genelkurmay Başkanı (İlker Başbuğ) olduğunu söylerken, bazı şüpheliler de bu konu hakkında bilgilerinin olmadığını ifade etti.
Savcı'nın sorusuna verilen cevaplar ise şöyle: 
 
Orgeneral Hasan Iğsız: "'Sn.K'a arz' ifadesi sadece Genelkurmay Başkanı'na sunulunca yazılır. Buradan da ona sunulup onaylanıp onaylanmadığını ben bilmiyorum. Onun onayı ve emri olmadan birşey yapılamaz. Nihai karar mercii Genelkurmay Başkanı'dır."
•Korgeneral İsmail Hakkı Pekin: "Komutana arz edilip edilmediğini bilmiyorum."

•Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu: (Cevap yok)

•Albay Hulusi Gülbahar: "Genelkurmay Başkanı olabilir, arz ettiyse onaylanmadan yürürlüğe girmez."

•Albay Cemal Gökçeoğlu: "Bu tabir Genelkurmay Başkanı'na arz anlamına gelir ancak arz edilip edilmediğini bilmiyorum."

•Albay Ziya İlker Göktaş: "Komutan andıcı onaylamasa yürürlüğe girmez. Onaylandığı için yürürlüğe girdi. Arz edilen komutan Genelkurmay Başkanı'dır."

•Yüzbaşı Murat Uslukılıç: "Bildiğim kadarıyla Genelkurmay Başkanı'dır, onayladı ki yeni internet siteleri için emir verildi."