27 Mayıs 2011 Cuma

Savunmaya 300 fabrika

Ankara’yı uzay, havacılık ve savunma sanayinin merkezi yapacak proje için birbirinden kopuk çalışan firmalar ortak bir üretim merkezinde toplanacak
Savunmaya 300 fabrika

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Ankara için açıkladığı çılgın projeler arasında yer alan ve Ankara'yı uzay, havacılık ve savunma sanayinin merkezi yapacak proje için harekete geçildi. Ankara'nın farklı bölgelerinde ve zor şartlarda üretim yapan irili ufaklı 300 sanayi kuruluşu "kümelenme" ya da OSB benzeri bir yapıyla ortak mekanda toplanacak. Savunma ve uzay sanayinin üssü haline gelecek bölge 3 milyon metrekare alan üzerinde kurulacak.

İstihdamda ciddi artış olur
Çalışmalar hakkında bilgi veren Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, savunma sanayinde faaliyet gösteren firmaların bir bölümünün OSTİM'de küçük bir alana sıkıştığını, bir bölümünün de farklı yerlerde çalıştığını söyledi. Sektörde 6 milyar dolarlık üretimi gerçekleştirebilmek için bu firmaların bir araya toplanması ve büyütülmesine karar verildiğini belirten Özdebir, firmaların ortak alanda yatay entegrasyonla teknolojilerini daha hızlı geliştirip üretim ve istihdamda ciddi artışlar sağlayabileceğini ifade etti.

TAİ'nin yakınlarında
ASO Başkanı Özdebir, yeni bölgenin "OSB" mi yoksa "kümelenme" gibi bir modelle mi kurulacağı konusunda henüz karar verilmediğini belirtirken, bölgenin yeri konusunda "Bu şimdilik açıklanmıyor. Ancak TAİ'ye yakın bir yerlerde kurulma ihtimali var" dedi. Özdebir, Türkiye'de ilk kez bu alanda yerleşke kurulacağına işaret etti.