25 Mayıs 2011 Çarşamba

Bakan Günay: Tatbikatların iptali turizme katkı sağlayacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Denizkurdu-2011 ve Efes-2011 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatlarının iptal edilmesinin turizme olumlu etkisi olacağını söyledi.Günay, İzmir'in Buca ilçesinde Sosyal Güvenlik Kurumuna ait binada yaptığı incelemenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Tatbikatların iptaline ilişkin soru üzerine Günay şöyle konuştu:

''Ege Denizi'nde bu mevsimde böyle bir tatbikatın iptal edilmesi sanıyorum ki Yunanistan ile ilişkilerimizin daha da normalleşmesi, Ege Denizi'nin barışa doğru gitmesi anlamı taşıyabilir, ben böyle yorumluyorum. Turizme olumlu bir katkısı olacağını düşünüyorum. Pazartesi günü Yunanistan'ın Turizm Bakanı ile İstanbul'da özel bir müze açılışında birlikteydik, konuştuk.

Yunanistan ile vizelerin kaldırılması, taleplerimizden birisi. Yunanistan da bunu çok arzu ediyor. Ama Avrupa Birliği şu anda Yunanistan ekonomisine katkı yapmak yerine galiba engelleyici bir görüntü vermeye başladı.''

Günay, Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesinde vizeleri kaldırılmasında sıkıntı yaşandığını, bunun Yunanistan ekonomisine, özellikle turizmine büyük zarar verdiğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

''Rusya ile Suriye ile vizeleri kaldırdık. Rusya'dan, Suriye'den gelenlerin sayısı artıyor. Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanı ile uzak pazarlar için ortak destinasyonlar yapma projemiz var. Geçen sene Çin'den gelen tur operatörlerini Yunanistan ile ortak ağırladık.

Eğer Çin gibi uzak bir pazardan geliyorsa insanlar, her iki ülkeyi de birlikte görsün. Aynı şeyi şimdi Amerika ile ilgili düşünüyoruz. Yunanistan ile ortak turizm programları yapma konusunda bizim gayretimiz var. Vize konusunu Yunanistan bir biçimde kendi ilişkide olduğu mevzuat içinde çözebilirse Ege Denizi dünyanın en önemli destinasyonu haline gelir. Yunanistan gibi geleneksel bir turizm ülkesi ile Türkiye gibi yükselen bir yıldız işbirliği yaptığı zaman Ege Denizi dünyanın en büyük destinasyonu haline gelir.

Önümüzdeki dönemde Yunanistan ile birlikte dünyanın ilk 5 destinasyonu arasına girmeyi hedefliyoruz. Bu gelişmeyi de sürekli kılmayı başaracağız.''