27 Mayıs 2011 Cuma

Org. Balanlı GATAKULLİ Peşinde!

Emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde ele geçirilen Balyoz belgeleriyle ilgili aralarında Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da bulunduğu 11 muvazzaf subay ifadeye çağrıldı.
Eskişehir'de emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen ve Balyoz Darbe Planı'nın bir bölümünü içerdiği belirtilen belgelerle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında muvazzaf generaller ifadeye çağrıldı.
Soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet savcısı Hüseyin Ayar, söz konusu belgelere ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında aralarında Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da bulunduğu 11 muvazzaf subayı "şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağırdı. Muvazzaf askerlerin Merkez Komutanlığı görevlileri ile birlikte bugün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelmesi bekleniyor.

TEBLİGATLAR HAFTABAŞI YAPILDI
Soruşturmayı yürüten savcılığın derinleştirdiği konu çerçevesinde, Orgeneral Bilgin Balanlı, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tümgeneral Nedim Güngör Kurutaş, Tuğgeneral Mehmet Eldem, Tuğgeneral Erhan Pamuk, Tümamiral Sinan Ertuğrul, Kurmay Albay Mehmet Örgen ve ismi öğrenilemeyen 3 subay olmak üzere toplam 11 muvazzafın ifadeye çağrıldığı öğrenildi.
Savcılığın ifade tebligatları hafta başında ismi geçen subaylara iletilirken, bugün ifadeye gelmelerinin beklendiği bildirildi. Biri orgeneral olmak üzere 11 muvazzaf üst subayın ifadeye çağrıldığı gün Genelkurmay'ın Denizkurdu ve Efes-2011 tatbikatını iptal ettiğini açıklaması kulislerde çeşitli spekülasyonlara yol açtı.

TATBİKATLARLA ÇAKIŞTI
Kulislerde Genelkurmay'ın Ege'deki tatbikatların seçkin gözlemci gününü iptal etmesi ifade tebligatına tepki olarak nitelendirildi. Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ve Bakan Cemil Çiçek'in Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesi, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun da Cemil Çiçek'le bir görüşme gerçekleştirmesi de kulisleri hareklendirdi.

Ancak Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Tayyar Süngü, iki tatbikatın sadece askeri gerekçelerle iptal edildiğini ifade etti. Orgeneral Işık Koşaner ile görüşen Başbakan Erdoğan da TSK'dan yapılan açıklamalara itibar edilmesini istedi.

BALANLI YATIŞ ALMAYA ÇALIŞIYOR
İfade tebligatını alan Org. Bilgin Balanlı'nın Ergenekon ve Balyoz davasının diğer orgenerallerinde olduğu gibi GATA'nın yolunu tuttuğu öğrenildi. Balanlı'nın ifade vermeye gitmemek için GATA'da yatış almaya çalıştığı öğrenildi.

Balyoz Darbe Planı davası kapsamında Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evi aranmış ve TSK'ya ait binlerce belge bulunmuştu. Gölcük'te döşeme altında çıkan belgelerin orjinallerini de içeren bu belgeler arasında en dikkat çeken Yeni Şafak'ın duyurduğu Bilvanis Çiftliği belgeleriydi.

Org. Balanlı'nın emrindeki filonun, Adıyaman Menzil Cemaatine bağlı Bilvanis'i havadan izlediği, dinlemeler ve gizli çekimler yapıldığını ortaya çıkartan belgeler, hava destekli bir saldırı planı yapıldığını da gösteriyordu. Belgelere göre Bilvanis Çiftliği'nden başlanılarak Adıyaman Menzil Cemaatine yönelik büyük bir operasyon gerçekleştirilecekti. Savcılığın soruşturmayı bu yönde derinleştirdiği ve 11 üst düzey muvazzaf subayı bu çerçevede ifadeye çağırdığı öğrenildi.

Emeklilik formülü de belgeler arasında
Balyoz davası kapsamında Eskişehir'de emekli İstihbarat Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçiliren yeni belgeler, olası bir başarısızlık karşısında darbe girişiminde bulunanların ordudan atılmaması ve terfi haklarını kaybetmemesi için "emeklilik formülü"nün hazırlandığını da ortaya koydu.
O dönem Donanma Komutanı olan Oramiral Özden Örnek'in talimatıyla hazırlanan emeklilik formülü, 2008'de Meclis'ten geçerek yasalaştı. Buna göre hakkında soruşturma ve dava açılan subaylar ve astsubaylar, emsalleri emekli olana kadar ordudan atılamıyor.

ÇİFTLİĞİ JETLERLE İZLEDİLER
Büyük'ün Eskişehir'deki evinde Bilvanis Çiftliğiyle ilgili Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde 9 yıldır izleme ve fişleme faaliyetlerinin yer aldığı belgeler ele geçirilmişti. Albay Büyük'ten ele geçirilen belgelerde Bilvanis Çiftliğini irticai yapılanma gerekçesiyle askeri jetlerle izleyip fotoğraflarını çekilmesi emrini veren Orgeneral Bilgin Balanlı ve Eskişehir'deki 1. Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü'nün de ismi geçiyor. Pulatsü ve beraberindeki bazı komutanların Hava Kuvvetleri'nin ekilen ürünlere kadar fişlediği Bilvanis Çiftliği ile ilgili belgeler 9 yıldır sürdürülen yasadışı faaliyeti tüm detaylarıyla ortaya koymuştu.