27 Mayıs 2011 Cuma

Eskişehir'deki Balyoz belgelerinden 5 general sorgulanacak

Eskişehir'de bulunan belgelere ilişkin devam eden soruşturma generallere uzandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada 5'i general 6 asker 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

6 muvazzaf subayın bugün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelmesi bekleniyor. Soruşturma kapsamında daha önce 6 şüpheli tutuklanmıştı. Eskişehir'de ele geçirilen ve 2005'ten sonraki yıllara ait olduğu iddia edilen güncel Balyoz belgeleriyle ilgili soruşturma üst rütbelilere ulaştı. Emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen ve Balyoz darbe planıyla ilgili olduğu belirtilen belgelere yönelik soruşturmada muvazzaf generaller ve bir subay ifadeye çağrıldı. Soruşturmayı yürüten özel yetkili savcı Hüseyin Ayar'ın, bir korgeneral, bir tümamiral, bir tümgeneral, iki tuğgeneral ile bir kurmay albayı şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırdığı öğrenildi.

Soruşturma kapsamında Albay Hakan Büyük'ün de aralarında bulunduğu 6 kişi tutuklanmıştı. Geçen hafta 'Sahte Çürük Çetesi' davası tutuklu sanığı Albay Ahmet Zeki Üçok da ifadeye çağrılmıştı. Ancak Üçok sağlık sorunları sebebiyle mazeret bildirmişti. Eskişehir'de ele geçirilen belgelere göre Balyoz Darbe Planı'nın seminer toplantısından aylar sonra yeniden güncellendiği öne sürülmüştü. Yeni delillere göre, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın 23 Ocak 2003 tarihinde verdiği sözlü emrin ardından 'İhtimalat Planı Hazırlama Grubu' oluşturuldu. Bu grubun bilgisi şubat ayında Bilgin Balanlı tarafından Fırtına'ya iletildi. Balanlı, Oraj'ın uygulanamaması durumuyla ilgili planları hazırladı. İhtimalat planlarında, hükümetin müdahaleden haberdar olması durumunda iktidara yakın gözüken personelin kullanılabileceği belirtildi.