30 Mayıs 2011 Pazartesi

27 Mayıs'da Alparslan Türkeş tarafından radyodan okunan bildiri (30 Haziran 1960 tarihli Resmi Gazete)

O GÜNLERİN FEVKALADELİKLERİ DOLAYISİYLE RESMÎ GAZETE'YE GİRMİYEN YAYINLAR

27 Mayıs 1960 tarihinde Ankara Radyosundan saat 5.15 de Kur. Alb. Alparslan Türkcş tarafından okunmuştur

Dikkat... Dikkat... Muhterem Vatandaşlar.

Radyolarınızın başına geçiniz güvendiğiniz Silâhlı Kuvvetlerinizin sesi bir dakika sonra sizlere hitap edecektir.
Bugün Demokrasimizin içine düştüğü buhran ve son müessif hâdiseler dolayısıyla ve kardeş kavgasına meydan vermemek maksadıyla Türk Silâhlı Kuvvetleri Memleketin idaresini eline almıştır.

Bu hareketi Silâhlı Kuvvetlerimiz, partileri içine düştükleri uzlaşmaz durumdan kurtarmak ve partilerüstü tarafsız bir idarenin nezaret ve hakemliği altında en kısa zamanda âdil ve serbest seçimler yaptırarak idareyi hangi tarafa mensup olursa olsun seçimi kazananlara devir ve teslim etmek üzere girişmiş bulunmaktadır. Girişilmiş olan bu teşebbüs hiçbir şahsa veya zümreye karşı değildir. İdaremiz hiç kimse hakkında şahsiyata mütallik tecavüzkâr bir fiile teşebbüs etmiyeceği gibi edilmesine de asla müsamaha etmiyecektir. Kim olursa olsun ve hangi partiye mensup olursa olsun her vatandaş kanunlar ve hukuk prensipleri" esaslarına güre muamele görecektir. Bütün vatandaşların partilerin üstünde aynı milletin aynı soydan gelmiş evlâtları olduklarını hatırlıyarak ve kin gütmeden birbirlerine karşı hürmetle, anlayışla muamele etmeleri ıstıraplarımızın dinmesi ve millî varlığımızın selâmeti için zaruri görülmektedir. Kabineye mensup şahsiyetlerin Türk Silâhlı Kuvvetlerine sığınmalarını rica ediyoruz. Şahsî emniyetleri kanun teminatı altındadır.

Müttefiklerimize, komşularımıza ve bütün Dünyaya hitap ediyoruz. Gayemiz Birleşmiş Milletler Anayasasına ve insan hakları prensiplerine tamamiyle riayettir. Büyük Atatürk'ün Yurtta Sulh ve Cihanda Sulh prensibi Bayrağımızdır. Bütün ittifaklarımıza ve taahhütlerimize sadıkız. NATO'ya inanıyoruz ve bağlıyız. CENTO'ya bağlıyız.
Tekrar ediyoruz düşüncelerimiz Yurtta Sulh Cihanda Sulhtur. Türkiye dâhilinde bütün garnizonlardaki garnizon komutanları o yerin mülkî ve askerî idaresine el koyacaklar ve vatandaşların her hususta emniyetini sağlıyacaklardır.
---------------------------
1 — Sayın Kordiplomatiğin ikinci bir tebliğe kadar şehirde dolaşmamaları rica olunur.
2 — Şehrin gerek dâhil ve gerekse dış enerji kaynaklarından gelen cereyanın kesilmesi halinde mesullerin en ağır şekilde tecziye edilecekleri karar altına alınmıştır.
3 — Halkın iaşe ihtiyacı için ilgili makamlar fırınlara yeteri kadar un tevziatına derhal başlıyacaklar ve fırınlar ekmek istihsaline devam edeceklerdir.
Önemle tebliğ olurnur.
---------------------------
1 — Ankara'da Silâhlı Kuvvetlerimizce muhafaza altına alınılmış bulunanlar şunlardır... Celâl Bayar, Refik Koraltan, Namık Gedik, Ethem Menderes, Tevfik İleri, Hayrettin Erkmen, Hadi Hüsman, Celâl Yardımcı, Rüştü Erdelhun, Suat Kuyaş, Namık Argüç, Tahsin Çelebican,
2 — Yurttaki bütün idare âmirleri kaymakam ve nahiye rıüdürleri, mahallî askerî komutanlıkların emrindedir. Askerî komutanlıklar, bölgelerindeki Hükümet azalarını muhafaza altına alacaklardır. Her askerî bölge komutanlığı mıntakalarındaki kara ve hava trafiğini sıkı bir kontrol altına alacaklardır. Yurt dışına her hangi bir vasıta ile çıkış sureti katiyede yasaktır. Silâhlı Kuvvetler mensupları hariç, diğer resmî Devlet dairelerinde, özel teşekkül ve müesseselerde vazifeliler ikinci bir emirle vazifelerine başlıyabileceklerdir.
Vatandaşların günlük ihtiyaçları ile her türlü sağlık tesis ve servisleri Komutanlığın kontrol ve murakabesi altında
normal hizmetlerine devam edeceklerdir.
Âmme asayiş ve nizamını bozucu bütün hareketler, her türlü siyasi parti tezahürleri sureti katiyede menedilmiştir.
Bu gibi fiillere teşebbüs edenler ağır şekilde cezalandırılacaktır. Vazifeli bütün askerî şahısların verecekleri emirlere itaat edilmesi, Silâhlı Kuvvetlerimizin başardığı bu Millî İnkılap hareketinden asla endişe edilmemesi huzur ve sükun içinde mütaakip tebliğlere intizar edilmesi rica olunur.