31 Mayıs 2011 Salı

'Darbeye teşebbüs'ten tutuklandı



Eskişehir'de emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen Balyoz darbe planı belgeleri kapsamında ifadeye çağrılan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı tutuklandı. Hasdal Cezaevi'ne gönderilen Orgeneral Balanlı, Balyoz'un 'Oraj Hava Harekât Planı'nda aktif rol almakla suçlanıyor.

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, Eskişehir'de emekli Albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirilen Balyoz darbe planı belgeleriyle ilgili soruşturma kapsamında tutuklandı. Dün İstanbul Başsavcı Vekili Fikret Seçen ve Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından yaklaşık 5 saat sorgulanan Balanlı, çıkarıldığı Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'darbeye teşebbüs'ten cezaevine gönderildi. Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarında tutuklanan en yüksek rütbeli muvazzaf olan Orgeneral Balanlı'nın, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde hazırlanan Balyoz'un 'Oraj Hava Harekât Planı'nda aktif rol aldığı ileri sürülüyor. Balanlı'nın, Balyoz soruşturması devam ederken Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Ahmet Yavuz'a arşivlerdeki tüm 'Harp oyunu ve plan seminerlerinin' imha edilmesi emrini verdiği iddia ediliyor. Balanlı'nın ismi, 6 Aralık 2010'da Gölcük Donanma Komutanlığı'ndaki gizli bölmede ele geçirilen 'İhtimalat Planı' başlıklı belgede de geçiyordu. 'Çok gizli' ibareli olan ve eski Harp Akademileri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına'nın 10 Şubat 2003 tarihli sözlü direktifiyle hazırlanan belgenin altında dönemin Plan Prensipler Başkanı Tümgeneral Bilgin Balanlı'nın adı var.

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, sabah 10.00'da geldiği Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde özel yetkili savcılığa yaklaşık 3 saat ifade verdi. Saat 13.15'te savcılık ifadesi sona eren Balanlı, tutuklanması talebiyle Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sevk edildi. Balanlı'nın buradaki işlemleri de yaklaşık 3,5 saat sürdü. Balanlı'nın ifadesi sırasında makam aracının çalışır vaziyette beklemesi dikkat çekti. 18.30 sularında "darbe teşebbüsü" suçundan tutuklanan Balanlı, adliyeye geldiği makam arabasıyla Hasdal Cezaevi'ne götürüldü. Balanlı'yı takip etmek isteyen basın araçlarının hızla caddede ilerlemesi sırasında Çevik Kuvvet ekibinden bir polis ezilme tehlikesi geçirdi.

Orgeneral Balanlı, Balyoz ve Ergenekon sürecinde tutuklanan en yüksek rütbeli muvazzaf asker oldu. Balanlı ile birlikte Eskişehir Balyoz belgeleriyle ilgili tutuklu sayısı 7'ye yükseldi. Daha önce emekli ve muvazzaf 6 asker tutuklanmıştı. Balanlı'nın avukatı Şeref Dede, müvekkilinin tutuklanma kararına itiraz edeceklerini açıkladı. Erzincan'da hayata geçirilmek istenen 'Kaos Planı' ile ilgili davada sanık olan Orgeneral Saldıray Berk, savcılığa ifade vermeye gitmemişti. Balanlı ise çağrılmasının ardından 3. gün ifadeye geldi. Soner Yalçın'a Balanlı Paşa sorulmuştu

Ergenekon soruşturması kapsamında Oda TV isimli internet sitesinde yapılan aramada bulunan belgeler arasında da Balanlı'nın ismi geçmişti. Soner Yalçın'a ait internet sitesindeki bilgisayardan çıkan "Org mu.doc" isimli word dosyasında, "Balanlı paşa çok stratejik bir konumda. Sorun çıkmamalı, hakkındaki haberler artabilir, anında cevap verilecek" ifadeleri yer alıyordu. Savcılar, Yalçın'a bu belge ile ilgili sorular yöneltmişti.

'Balyoz belgelerini imha edin' emri

Tutuklanan Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı hakkında çarpıcı iddialar gündeme gelmişti. Balanlı hakkındaki iddialar arasında Balyoz delillerini yok etmeye çalışmak da var. Balanlı'nın, tutuklanan Harp Akademileri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Ahmet Yavuz'a tüm planların imha edilmesi yönünde emir verdiği ileri sürülüyor. Medyaya yansıyan emirde, 'Gerçek duruma göre icra edilen plan seminerlerine ait gizli dosyaların bilgisayarlarda depolanmaması, arşivlerde bulunan belgelerin elektronik hallerinin de bilgisayardan silinmesi' isteniyordu.

Balyoz belgelerinin imza kısmında adı geçiyordu: Balanlı'nın 2002-2003 yıllarında hazırlandığı iddia edilen Balyoz darbe planının Hava Kuvvetleri ayağında yer alan "Oraj Hava Harekât Planı" kapsamında aktif rol aldığı ileri sürülüyor. 26 Nisan 2011'de emekli Albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evinde yapılan aramada Gölcük'te bulunan "İhtimalat Planı"nın devamı niteliğinde belgelerin olduğu iddia edildi. Buna göre, Orgeneral Fırtına'nın sözlü emrinin ardından "İhtimalat Planı Hazırlama Grubu" oluşturuldu. Oraj'ın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirler ile ilgili planları hazırlayan Balanlı'nın ve müdahale haberinin sızması durumunda, bilgi kirliliği için hükümete yakın gözüken personelin kullanılacağı bilgisini şubat ayında Fırtına'ya iletti. Eskişehir'de bulunan bir başka belgede ise, "Gizlilik ihlali yapan personel doğrudan Hv. Plt. Tümg. Bilgin Balanlı'ya bildirilecektir. Soruşturma açılması durumunda plan inkar edilecek, inkar etmeyenler tespit edilecektir. Yeniden görevlendirme ile atanan komutanlara ve personele özellikle dikkat edilecek, bu kişilerin komutanın adamları oldukları gözden kaçırılmayacak ancak bu kişilerin durumlarının izlenebilmesi için mümkün olduğunca yakın durulacaktır." ifadelerinin yer aldığı ortaya çıktı.

Evinde Kur'an-ı Kerim olan personeli fişletti: Eskişehir'de bulunan belgelere göre Balanlı'nın, 9. Ana Jet Üs Komutanlığı döneminde fişlemeler yaptığı ve bazı personeli 'irticacı' diye fişleyerek ordudan atılmasını sağladığı da iddia ediliyor. Balanlı imzalı olduğu öne sürülen "LAHİKA'larda, personelle ilgili "eşinin fotoğrafının peruklu olduğu", "evinde yapılan aramada Kur'an-ı Kerim bulunduğu", "kızının imam-hatip lisesinde okuduğu", "telefon rehberinde irticai faaliyetleri gerekçesiyle kontrol altında tutulan diğer bazı personellerin numaralarının bulunduğu" gibi fişleme bilgilerinin olduğu iddia edilmişti.

Menzil cemaatini RF-4 jetlerle takip ettirdi
Balanlı'nın 2006-2009 döneminde, bir tarikata ait olduğu öne sürülen Bilvanis isimli çiftliği havadan ve karadan yakın takibe aldırdığı ve bu takiplerle RF-4 jetlerinin bile kullanıldığı da öne sürülüyor.

Cumhuriyet mitinglerine katıldı: Orgeneral Bilgin Balanlı, hakkında ocak ayında Chronicle dergisinde "Yıldızının parlayacağı günü bekliyor" başlığıyla geniş bir makale yayımlanmış ve çeşitli iddialar gündeme getirilmişti. Dergi, Başbuğ döneminde, Balanlı'nın Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın önünü açmak için Genelkurmay ikinci başkan yardımcılığı makamının icat edildiğini yazdı. Balanlı'yla ilgili haberde eşiyle birlikte, hükümeti düşürmeyi hedefleyen Cumhuriyet mitinglerine katıldığına dair fotoğraflar da yer aldı. Balanlı'nın F-16 pilotu olmamasına rağmen, en gözde durumdaki F-16 üssüne atandığı öne sürüldü. Ancak bu iddialar Balanlı'nın avukatı tarafından yalanlandı, bu iddiaların mesleki şeref ve haysiyeti ihlal ettiği belirtildi.

Özel harcamalarını TSK'ya karşılattı: Balanlı'nın özel harcamalarıyla ilgili iddialar da medyaya yansıdı. Yeni Şafak gazetesi Balanlı'nın, evine aldığı terlik, bornoz, çaydanlık, kahvaltı takımı, Amerikan servisi gibi eşyaların parasını Harp Akademileri Sosyal Hizmetler Başkanlığı'na ödettiğini yazdı. Habere göre usulsüz harcamalara karşılık 'bakım onarım' masrafı adı altında fatura kesildi. Haber üzerine harekete geçen Adalet Platformu, Balanlı hakkında suç duyurusunda bulundu.