31 Mayıs 2011 Salı

4 yıldıza ilk tutuklama

İki ay sonra Hava Kuvvetleri Komutanı olacaktı

4 yıldıza ilk tutuklama 30 Ağustos’ta Hava Kuvvetleri Komutanı olmasına kesin gözüyle bakılan Orgeneral Bilgin Balanlı, Balyoz soruşturması kapsamında tutuklandı. Görevdeyken tutuklanan en yüksek rütbeli asker olan Balanlı’nın Hava Kuvvetleri Komutanı olma ihtimali artık yok

Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı, Eskişehir’de emekli Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçirildiği ve Balyoz darbe planı iddialarının bir bölümünü içerdiği iddia edilen belgelerle ilgili yürütülen soruşturmada ifade vermek üzere adliyeye gitti.

3 saat ifade verdi

Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne h akim ve savcıların kullandığı protokol kapısından saat 10.00’da giren Balanlı ’ya iki koruma aracı eşlik etti. Balanlı soruşturma savcısı Hüseyin Ayar ’a yaklaşık 3 saat ifade verdi.

Çıkış hazırlığı yapıldı ama...

13.45 ’te önce Balanlı ’yı getiren araçlar adliyenin çıkış kapısına geldi. Balanlı da kameraların görüntü almaması için yemekhane kapısını indi. Bu sırada Balanlı ve avukatlar tekrar yukarı çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fikret Seçen ’in bulunduğu kata çıkan Balanlı burada bir odada beklemeye başladı.

Savcı ‘tutuklansın’ dedi

Balanlı, Savcı Ayar tarafından ‘tutuklama istemiyle’ mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi ’de hakim karşısına çıkan Balanlı nöbetçi hakim Resül Çakır tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Gölcük ve Eskişehir belgelerindeki iddialar

Önce isimsiz bir ihbar mektubuna dayanarak Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ve ardından Eskişehir’de Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçirilen Balyoz belgelerinde Orgeneral Bilgin Balanlı’nın ismine rastlandığı iddia ediliyor. İmza bulunmayan belgelere göre, Balyoz”un, Hava Kuvvetleri’nin görevli olduğu “Oraj Hava Harekat Planı” kapsamında Balanlı’nın da aktif rol aldığı ileri sürülüyor.

İhtimalat Planı

Balanlı’yla ilgili ilk belge Gölcük’te ele geçirilen “İhtimalat Planı”. “Çok Gizli” ibareli ve dönemin Harp Akademileri Komutanı Org. İbrahim Fırtına’nın 10 Şubat 2003 tarihli sözlü direktifi karşılığında hazırlandığı öne sürülen belgenin altında, dönemin Plan Prensipler Başkanı Tümgeneral Balanlı’nın adı yer alıyor. Belgede “Oraj hazırlıkları kapsamında yapılan tüm çalışmalar EK-A’da sunulmuş olup, ilgili personele devredilmiştir. İhtimalat Planı hazırlanmasına yönelik olarak planlama grubu oluşturulmuş olup faaliyetler gizlilik içerisinde yürütülmektedir” ifadeleri bulunuyor. Ancak, belgede Balanlı’nın adı olmasına rağmen imzası yok.

Başarısız olursak

Eskişehir’de ele geçirilen belgeler arasında da İhtimalat Planı’nın devamı niteliğinde belgelerin olduğu öne sürüldü. İddiaya göre, Org. Fırtına’nın 23 Ocak 2003’te verdiği sözlü emrin ardından “İhtimalat Planı Hazırlama Grubu” oluşturuldu ve bilgi Şubat ayında Balanlı tarafından Fırtına’ya iletildi. Balanlı’nın, Oraj’ın uygulanamaması veya başarısız olması durumunda uygulanacak tedbirler ile ilgili planları hazırladığı ve hükümetin söz konusu müdahaleden haberinin olması durumunda, yapılacak işler sıralandı, hükümete yakın gözüken personelin kullanılabileceği bilgileri yer aldı.

‘Plan inkar edilecek’

Yine Eskişehir’de bulunan bir başka belgede ise, “Gizlilik ihlali yapan personel doğrudan Tümg. Balanlı’ya bildirilecektir. Soruşturma açılması durumunda plan inkar edilecek, inkar etmeyenler tespit edilecektir. Yeniden görevlendirme ile atanan komutanlara ve personele özellikle dikkat edilecek, bu kişilerin Komutanın adamları oldukları gözden kaçırılmayacak ancak bu kişilerin durumlarının izlenebilmesi için mümkün olduğunca yakın durulacaktır” ifadelerinin yer aldığı öne sürüldü.

Fişleme iddiası

Balyoz delillerini yok etmeye çalışmakla da suçlanan Balanlı’nın, Tümgeneral Ahmet Yavuz’a tutuklanmadan 15 gün önce, tüm planların imha edilmesi yönünde emir verdiği ileri sürülmüştü. Eskişehir’de bulunan belgelere göre Balanlı’nın, 9. Ana Jet Üs Komutanlığı döneminde fişlemeler yaptığı iddia ediliyordu. Balanlı’nın 2006-2009 döneminde, bir tarikata ait olduğu öne sürülen Bilvanis isimli bir çiftliği havadan ve karadan yakın takibe aldırdığı ve bu takiplerle RF-4 jetlerinin bile kullanıldığı da öne sürülüyor.

CRONICLE’DAKİ İDDİALAR

Balanlı, hakkında bir süredir bazı yayın organlarında iddialar gündeme geliyordu. Cronicle dergisi bunlardan biriydi. “Başbuğ döneminde, Balanlı’nın Kuvvet Komutanlığı’nın önünü açmak için olmayan Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı makamı oluşturuldu” iddiası Balanlı tarafından “1990-1991’de de bu makam vardı” sözleriyle yalanlandı. “Balanlı eşiyle birlikte, hükümeti düşürmeyi hedefleyen Cumhuriyet mitinglerine katıldı” iddiasına karşılık ise Balanlı, “O PKK aleyhine yapılan Bayrağa Saygı yürüyüşüdür” demişti.

312’den müebbet

Orgeneral Balanlı’nın suçlandığı, TCK’nın 312. maddesi:
“Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs eden kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir”


Tatbikatlar iptal edilmişti

BALANLI’yla ilgili tutuklama kararının kokusu geçen hafta alınmış, bu nedenle Efes ve Denizkurdu tatbikatlarının seçkin gözlemci günü iptal edildiği öne sürülmüştü. Genelkurmay Başkanı Koşaner Cumhurbaşkanı Gül’le sürpriz bir görüşme yapmış, Başbakan Erdoğan tatbikatların iptaliyle ilgili, “Herşey açıklanmaz” demişti. Genelkurmay’ın “Askeri nedenler” açıklaması ise kimseyi tatmin etmemişti.

49 YILLIK ASKER

Orgeneral Balanlı, 24 Eylül 1948’de Ankara’da doğdu. 1962’de Hava Lisesi’ne girdi. 1967’de pilot adayı olarak Hava Harp Okulu’nu bitirip Hava Kuvvetleri’ne katılmıştır. Hava Kuvvetleri’nin çeşitli kademelerinde görev yaptıktan sonra 1994’te tuğgeneral rütbesine terfi etti. 2009’da Yüksek Askeri orgeneralliğe terfi ettirilerek Genelkurmay 2’nci Başkan Yardımcılığı görevine atanan Balanlı, 2010’da Harp Akademileri Komutanı olarak atandı. Evli olan Balanlı, 1 kız ve 1 erkek çocuk babasıdır.