2 Mayıs 2011 Pazartesi

Bakan Gönül Başbakan'ı Kandırdı mı?

Taraf Gazetesi bugün çarpıcı bir manşetle çıkarken Ahmet Altan'da aynı haberle ilgili şok bir iddia ortaya attı. Bakan Vecdi Gönül, Başbakan'ı kandırdı mı?

Taraf Gazetesi bugün bomba bir manşetle çıktı: "Balyoz Yasası Başbakan'dan"

İddiaya göre darbeyle suçlanan subayların ordudan atılmaması için Özden Örnek tarafından hazırlanan formül, Başbakan Erdoğan'ın imzasıyla kanun tasarısı olarak Meclis'e gönderilmiş.

Ahmet Altan da bugünkü yazısını bu konuya ayırmış.

Altan, kendisine darbe planlayan balyozcuların emekliliklerini garantiye aldıran bir yasayı Milli Savunma Bakanlığı'nın önerdiğini, Başbakanlığın da yasalaşması için Meclis’e gönderdiğini belirttiği yazısında çarpıcı bir de iddiada bulunuyor:

Tam Ergenekon soruşturmaları başladığı sırada Milli Savunma Bakanlığı bu maddeyi nereden bulup Başbakanlığa önermişti?

"Niye Erdoğan, kendi düşmanlarının amacına uygun bir maddenin yasalaşmasını sağlamıştı?
Bambaşka nedenler söyleyerek Başbakan’ı kandırmışlar mıydı yoksa Başbakan bilmediğimiz bir nedenden dolayı bu maddeyi yararlı mı bulmuştu?"

İşte Ahmet Altan'ın bugünkü yazısından ilgili bölüm;

AKP’yi ve Başbakan Erdoğan’ı devirmek için 2003’te bir darbe planlanıyor, bu darbe planına da Balyoz adı veriliyor.

Balyozcular Erdoğan’ın en keskin düşmanları.
Ordu içinde örgütlenmişler.
Darbe planları, o sıradaki diğer generallerin karşı çıkması sonucu gerçekleşmemiş.
Bu Balyoz darbe planıyla ilgili yeni belgeler Eskişehir’de bir albayın evinde bulundu.

Albay gözaltına alındı.
Belgeler de mahkeme dosyasına konarak resmileşti.
O belgelerin arasında bir bölüm var.
Darbeci generallerden biri, herhangi bir soruşturmaya uğramaları halinde kendilerini koruyabilecek bir “hukuki” çerçeve oluşturulmasını emretmiş ve çeşitli maddelerden oluşan böyle bir yasa metni hazırlanmış.

Önceki gün bu belgeleri incelerken bizim Yavuz Şimşek yılların verdiği tecrübeyle bir ayrıntıyı yakaladı.
Balyozcuların hazırladığı “hukuki çerçevedeki” maddelerden biri, 2008 yılında AKP’nin çoğunlukta olduğu Meclis’te kelimesi kelimesine aynı olarak kabul edilmişti.
Balyozcuların kendi “emekliliklerini” garantiye almak için hazırladıkları madde yasalaşmıştı.

Yasanın altında da bir AKP’linin adı görülüyordu.
O AKP’li milletvekilini bulduk, böyle bir yasa hazırladığını hatırlamıyordu.
Biraz daha inceleyince başka bir gerçek çıktı karşımıza.
Bu yasayı Milli Savunma Bakanlığı önermiş, Başbakanlık da yasalaşması için Meclis’e göndermişti.

Gönderilen yasa taslağının altında, Başbakan Erdoğan’ın imzası vardı.
Erdoğan kendisini devirmek için örgütlenen darbecilerin istediği bir maddeyi yasalaştırmıştı.
Tam Ergenekon soruşturmaları başladığı sırada Milli Savunma Bakanlığı bu maddeyi nereden bulup Başbakanlığa önermişti?

Başbakan bu maddeyi niye kabul etmişti?
Niye Erdoğan, kendi düşmanlarının amacına uygun bir maddenin yasalaşmasını sağlamıştı?
Bambaşka nedenler söyleyerek Başbakan’ı kandırmışlar mıydı yoksa Başbakan bilmediğimiz bir nedenden dolayı bu maddeyi yararlı mı bulmuştu?

Şimdi bu tabloda “mutlaklık” nerede?

Asla yan yana gelemeyecek iki düşman, nasıl aynı maddede buluştu?
Burada bir şey yanlış.
Ya belgeler sahte, ya Başbakan sandığımız kadar duruma hâkim değil ya da Başbakan bazen düşmanlarıyla işbirliği de yapabiliyor.
Bu ihtimallerin her biri, “mutlak” bir inanca sahip olanların inançlarını çatlatmaya yeter.

Bence, liderlere, örgütlere, partilere değil, fikirlere, ilkelere, amaçlara bağlı olmak, her zaman sorgulamak, daha özgür ve mutlu bir hayat için çizdiğimiz rotayı aklımızın pusulasıyla denetlemek, hem bizi, hem de desteklediklerimizi hatadan korur.
Hayat mutlak değildir çünkü.

Meret kıpırdanıp durur.

BU DA TARAF GAZETESİ'NİN BUGÜNKÜ MANŞETİ;

Balyoz yasası böyle geçti

Darbe girişiminde bulunan subayların TSK’dan atılmaması için Özden Örnek’in hazırlattığı formül, Başbakan Erdoğan’ın imzasıyla tasarı olarak Meclis’e gönderilmiş.

Darbe girişiminde bulunan subayların ordudan atılmaması ve terfi haklarını kaybetmemesi için 2003 yılında dönemin Donanma Komutanı Özden Örnek’in talimatıyla hazırlanan “emeklilik formülü”nün beş yıl sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla kanun tasarısı olarak Meclis’e gönderildiği belirlendi. Tasarı Meclis’te hiç tartışılmadan kabul edilerek yasalaştı.

Formülün sahibi Örnek

Eskişehir’de emekli hava istihbaratçı Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçen yeni Balyoz belgelerinde 2003’de Donanma Komutanı olan Özden Örnek, Balyoz Harekat Planı’nın başarısız olması halinde “hukuki tedbirlerin” alınması talimatı verdiği ortaya çıkmıştı. Örnek’in talimatı üzerine Yarbay A. Cengiz Şirin tarafından Nisan 2003 yılında bir formül hazırlandı.

İşte darbecileri koruyan madde

Formüle göre TSK Personel Kanunu’nun 65. maddesine (ı) bendi eklenerek, hakkında dava ya da soruşturma açılan subay ve astsubayların emekli edilmelerinin önüne geçilecekti. 65. maddeye eklenen (ı) bendinde şöyle deniyordu: “Soruşturma veya kovuşturma geçirmesi nedeniyle terfi edemeyen subay ve astsubaylardan; açığa çıkarılan, tutuklanan veya tahliye edilenler hakkında, davaları neticeleninceye kadar, bu kanunun 32’inci maddesinin (b) bendinde yer alan en çok rütbe bekleme süreleri ile 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu’nun 40’ıncı maddesinde belirtilen rütbe karşılığı yaş hadleri uygulanmaz. Bunlar azami olarak emsali neşetlilerin Silahlı Kuvvetlerdeki görev süresi kadar Silahlı Kuvvetlerde kalabilirler.”

Başbakanlık’tan Meclis’e

Balyoz sanığı emekli Oramiral Özden Örnek’in hazırlattığı çalışma, beş yıl sonra Milli Savunma Bakanlığı tarafından bir tasarı haline getirilerek Bakan Vecdi Gönül tarafından Başbakanlık’a gönderildi. Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılan kanun tasarısı Başbakan Erdoğan’ın imzasıyla 1 Kasım 2007 tarihinde Meclis Başkanlığı’na yollandı.

Sadece iki kişi konuştu

1/446 esas numarasıyla Meclis Genel Kurulu’na gelen tasarı 24 Nisan 2008 tarihinde yasalaşarak yürürlüğe girdi. Meclis tutanaklarına göre tasarının görüşülmesi sırasında sadece iki milletvekili söz aldı. Milli Savunma Komisyonu Başkan Vekili M. Yılmaz Helvacıoğlu ve MHP adına konuşan Kamil Erdal Sipahi askeri personelin yaşadığı sorunlara değinirken, tartışmalı maddeyi görmezden geldi.

Ve formül yasalaştı

Meclis tutanaklarına göre darbe girişiminde bulunan subaylara güvence getiren madde şöyle yasalaştı:

“BAŞKAN- 4’üncü maddeyi okutuyorum: MADDE 4- 926 sayılı Kanunun 65 inci maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir.
ı) Soruşturma veya kovuşturmasının devamı nedeniyle terfi edemeyen subay ve astsubaylardan; açığa çıkarılan, tutuklanan ya da açıkları kaldırılanlar veya tahliye edilenler hakkında, davaları neticeleninceye kadar, bu Kanunun 32 nci maddesinin (b) bendinde yer alan en çok rütbe bekleme süreleri ile 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40 ıncı maddesinde belirtilen rütbe karşılığı yaş hadleri uygulanmaz. Bunların Silahlı Kuvvetlerde kalabileceği azami süre, emsali neşetlilerin Silahlı Kuvvetlerdeki görev süresi kadardır.

BAŞKAN - Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler... Kabul etmeyenler... Kabul edilmiştir.”