21 Haziran 2010 Pazartesi

Org. Başbuğ: OHAL sözkonusu değil

Orgeneral İlker Başbuğ, Şemdinli'deki hain saldırıyla ilgili olarak “1915'te Türk tarihinin şahit olduğu kahramanlık destanlarından bir tanesi de bir gün önce Gediktepe Sınır Karakolu'nda yazılmıştır” dedi. MHP lideri Bahçeli'nin ''OHAL ilan edilsin'' teklifine de Başbuğ'un yanıtı ''Gündemimizde yok'' oldu.

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ Çanakkale’de düzenlenen ‘İpekyolu Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Toplantısı' açılış konuşmasında önemli mesajlar verdi.

Orgeneral Başbuğ, Çanakkale'de düzenlenen İpek Yolu-2010 General/Amiral Semineri'nin açılışında yaptığı konuşmada, yeni stratejik konseptin geliştirilmesi ve müzakeresi aşamasında ve uzmanlar grubunun raporlarını sunmasının hemen arkasından icra edilen seminerin, ortaklık ilişkilerinin geleceği konusunda yeni stratejik konsepte katkıda bulunmasını ümit ettiğini söyledi.

“ÇANAKKALE'DEKİ KADAR BÜYÜK BİR KAHRAMANLIK"
Toplantıyı Çanakkale'de yapma nedenleriyle ilgili olarak Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti:

“Buranın sahip olduğu stratejik coğrafyası değil sadece. Aynı zamanda buranın milattan önce 5 bine giden tarihi ve buna bağlı olan arkeolojik eserleri, özellikle dünya savaş tarihinde ayrı bir yeri olan ve aynı zamanda Türk tarihinin dönüm noktası olan Çanakkale Savaşı ve Türk askerinin kahramanlığı bir destana dönüşmüştür.

1915'te Türk tarihinin şahit olduğu kahramanlık destanlarından bir tanesi de bir gün önce Gediktepe Sınır Karakolu'nda yazılmıştır. Çanakkale Savaşı'ndaki kahramanlık kadar büyük bir kahramanlığın Gediktepe sınır karakolunda önceki gün yazıldığına bu bölgeye yaptığım ziyarette bizzat şahit oldum.”

Atatürk'ün Türk askerinin evrensel değerlerle örülü kahramanlığı yanında, Çanakkale'de ölen tüm askerlere atfettiği, dünya barışına temel teşkil edebilecek anlamlı seslenişini katılımcılarla paylaşan Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:

“Atatürk'ün kendi sözleriyle size kendisinin o gün söylediklerini aktaracağım. 'Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar, burada dost bir vatanın bağrında bulunuyorsunuz. Huzur ve barış içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasınız. Bizler için Mehmetçiklerle yanlarında yatan Coni'ler arasında hiçbir fark yoktur. Uzak diyarlardan evlatlarını bu savaşa gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz evlatlarınız bizim bağrımızdadır artık. Huzur içindedir ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Orgenaral Başbuğ, Çarşamba günü şehitliğe bir ziyaret gerçekleştirileceğini belirterek, “Sanırım, pek çoğunuz da bu geziye katılırsınız” dedi.

“KARARLILIĞIMIZ TAMDIR”
Başbuğ, terörizmin temel bir tehdit olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Teröre karşı savaşın dünya çapında işbirliği gerektirdiğini dile getiren Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti:
“Türkiye yaklaşık 25 yıldır terör örgütü PKK'ya karşı mücadele etmektedir. Bizim terörle mücadeledeki temel hedefimiz teröristlerin ve destekçilerinin başarı umutlarını yok etmektir. Teröristler, terör ve şiddet yoluyla bir şey elde edemeyeceklerini anlamak zorundadır. Terörle mücadelenin, güvenlik, ekonomik, sosyo kültürel, propaganda ve uluslararası ilişkiler alanlarında devlet tarafından organize edilen koordineli faaliyetlerin bir birleşimi olduğuna inanıyoruz. Terörist örgüt, silahlı terör örgütü elemanlarını barındırmaya devam ettikçe sadece ekonomi ve sosyo kültürel alanlarda gerekli önlemleri alarak terörün biteceğini düşünmek bir hata olacaktır. Bu nedenle tam anlamıyla yok oluncaya kadar terör örgütüyle savaşma azim ve kararlılığımız tamdır. Bu mücadele uzun vadeli bir gayrettir ve sabır ister.”

“OHAL SÖZ KONUSU DEĞİL”
Orgeneral Başbuğ, başka bir gazetecinin “OHAL'e gerek var mı?” şeklindeki sorusuna da “Şu anda söz konusu olduğunu düşünmüyorum” yanıtını verdi.

Saldırının, bir karakola yapılan saldırı olmadığını vurgulayan Orgeneral Başbuğ, “Yaz döneminde orada Mezar Gediği diye bir geçit var. Orası teröristlerin ana hareket alanlarından birisi. O alanı kontrol etmek için yaz döneminde arazide, bizzat arazide, orada herhangi bir yapı yok. Orası, bir sınır bölüğü tarafından teşkil eden görev yapılan bir bölge” dedi.

Orgeneral Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“TSK olarak terörle mücadeledeki görevimiz bellidir. Görevimiz, terörist nerede ise arayıp, bulup etkisiz hale getirmek. Dün benim orada erinden üst rütbeli komutanlarına kadar hepsi ile görüşme şansım oldu. Sayın Başbakanla ve diğer bakanlarla da beraberdik. Oradan şu duygularla ayrıldık; oradaki en küçük rütbelisinden en büyük rütbelisine kadar personelimiz görevine yüzde yüz bağlı, morallerinin çok üstün noktada olduğunu gördük. Bir er vardı, olayda yaralanmış. 28 gün sonra terhis olacak. Orada kendi aramızda konuşurken, 'çok kısa süresi kalmış erlerimizi geri bölgelerde askerliğini bitirebilir miyiz?' diye düşündük, konuştuk. Ondan sonra ben kendisine sordum 'bu konuda ne düşünüyorsun?' dedim. Erin cevabını bugün gazetelerde okumuşsunuzdur. Bizim Mehmetçiğimiz budur. Mehmetçiğimiz bu, gücümüz bu. Halkımızın bize verdiği destek çok önemli.”

“GRUP, 100 KİŞİ CİVARINDA OLABİLİR”
Orgeneral İlker Başbuğ, Gediktepe Sınır Karakoluna yapılan saldırıya ilişkin bazı basın yayın organlarında terörist sayısına yönelik haberleri eleştirerek, kimsenin ne kadar teröristin geldiğini söylemesinin mümkün olmadığını ifade etti.

“Gediktepe'deki saldırıyı gerçekleştiren grup, bizim değerlendirmelerimizle 60 kişi civarında. Diğer unsurlarıyla birlikte belki 100 civarında olabilir” diyen Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:

“Coğrafya zordur. Evet orada termal cihazlarımız var, termal kameralarımız var. Aslında oradaki birlik saat 11.30 civarında bazı görüntüler tespit ediyor, onlara mukavele de ediliyor. Ancak arada 1-2 saatlik bir süreç var. Netice olarak coğrafyayı bilmeden değerlendirme yapmak çok yanıltıcı olur. Özellikle biz de dün gittik o coğrafyaya. Arkadan gelen böyle küçük grupları izlemenin, zor gece şartları da var. Takip etmeniz kolay iş değil.

İstihbarat zafiyeti konusuna katılmıyorum. Özellikle Silahlı Kuvvetler olarak haziran ayının başından beri böyle terörist eylemlerini bekliyoruz, beklediğimizi de ifade ettik. Önemli olan bu saldırılara karşı her yerde hazırlıklı olmanız, yeterli olmanızdır. Elbette her şey yeterli değildir. Yine de her zaman nerede eksiğimiz, yetersizliğimiz var, bunları her seviyenin düşünmesi lazım. Elbette alınacak tedbirler var. Bunların da alınması lazım.”

HERONLARI KULLANIYORUZ
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, “Son 10 gündür bizim Heron sistemlerini, Türkçe biz onlara gözcü sistemi diyoruz, İsrail'den satın aldığımız gözcü sitemlerini, biz de Irak'ın kuzeyinde kullanmaya başladık” dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, bir soru üzerine “Son 10 gündür bizim Heron sistemlerini, Türkçe biz onlara gözcü sistemi diyoruz, İsrail'den satın aldığımız gözcü sitemlerini, biz de Irak'ın Kuzeyinde kullanmaya başladık. Irak'ın kuzeyinde belirli bir mesafede Amerikalılarla koordine etmek suretiyle yaklaşık 10 gündür bizim gözcü sistemini kullanıyoruz. Bunu kendi personelimiz kullanıyor” dedi.

İSTİHBARAT ZAAFİYETİ YOK
Bir gazetecinini Hakkari'deki saldırıda istihbarat zaafı olup olmadığına yönelik sorusu üzerine Orgeneral Başbuğ, Türkiye-Irak sınırının dünyanın en zor coğrafyaları arasında yer aldığını belirtti. Orgeneral Başbuğ, “Hakkari'deki saldırıda istihbarat zaafiyeti olduğuna ilişkin söylemlere katılmıyorum” dedi.

Başbuğ, bir başka gazetecinin bazı siyasilerin dile getirdiği gibi olağanüstü hal uygulamasının gerekli olup olmadığına ilişkin sorusunu da “Olağanüstü halin söz konusu olduğunu düşünmüyorum” diyerek yanıtladı.