14 Haziran 2010 Pazartesi

Donanma bugün Doğu Akdeniz'de

Türk donanması bugün İsrail’in 9 yardım gönüllüsünü öldürdüğü Mavi Marmara Katliamı’nın yaşandığı Doğu Akdeniz’e açılıyor. Savaş gemileri 4 gün boyunca bayrak dalgalandıracak

İsrail askerlerinin Mavi Marmara’da 9 kişiyi katlettiği saldırının yaşandığı Doğu Akdeniz’in uluslararası sularında Türk ordusu bayrak dalgalandıracak. Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri’nin, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda şehit olan Teğmen Caner Gönyeli anısına KKTC ile müşterek düzenlediği arama kurtarma tatbikatı bugün başlıyor. Bu yıl Kıbrıs Rum yönetimi kadar İsrail’in de gözü tatbikatta olacak. 17 Haziran’a kadar sürecek Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2010 Arama Kurtarma Tatbikatı, Doğu Akdeniz’de Gazimağusa açıklarında, KKTC toprakları ve kara suları ile Türkiye’nin arama kurtarma bölgesi içerisinde yer alan uluslararası sularda icra edilecek. Tatbikat kapsamında; arama kurtarma unsurlarının koordinasyon ve birlikte çalışma usulleri geliştirilecek, insani yardım harekatı ve işbirliği konularında Türkiye ve KKTC’nin imkan ve kabiliyetleri denenecek.

TÜM DÜNYA İZLEYECEK
İsrail’in Gazze’ye yardım götürmek isteyen gemilere saldırısının ardından dünyanın gözü, bu tatbikatta olacak. Bugün dahil 4 gün süresince Deniz Kuvvetleri’nin savaş gemileri, Doğu Akdeniz’in uluslararası sularında Türk Bayrağı dalgalandıracak. Hava ve Kara Kuvvetleri’ne ait unsurlar da yine uluslararası hava sahasında uçacak. Doğu Akdeniz’de 4 gün süresince Türk askerinin yoğun varlık göstereceği tatbikatı, İsrail’in de yakından izleyeceği belirtiliyor. Tatbikatı bu yıl, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç sevk ve idare edecek.

İsrail’in misilleme gemileri gelecek

• Tatbikatın tamamlanmasından 3 gün sonra da İsrail’in Gazze operasyonuna Türkiye’nin verdiği tepkiye misilleme yapmaya hazırlanan İsrail gemileri adaya yanaşacak. Emekli ve öğrencilerden oluşan fanatik İsrailli grubu taşıyacak ve “Kıbrıs’taki Türk işgaline Hayır” mesajı getiren gemilerin 20 Haziran Pazar günü adada demirlemesi bekleniyor. Grubun tatbikat tarihlerinde gerçekleştirmeyi planladığı bu eylem, herhangi bir gerekçe sunulmaksızın bir hafta ertelenmişti. Bu erteleme de, İsrail gemilerinin uluslararası sularda TSK unsurlarıyla karşılaşmak istemediği şeklinde yorumlanmıştı. Gemilerin KKTC’ye mi, yoksa Rum kesimine mi yanaşacağı henüz bilinmezken, KKTC’ye demirlemeleri halinde gemilere müdahale olması beklenmiyor. İsrail’in bu eylemi ayrıca, Mavi Marmara ve beraberindeki yardım filosunun Rum kara sularını kullanmasına izin vermeyen Kıbrıs Rum Kesimi’nin de ödüllendirilmesi amacını taşıyor.