13 Aralık 2011 Salı

YAŞ'ta Bir İlk Daha Gerçekleşiyor

15 Aralık'taki Yüksek Askeri Şûra'nın gündemindeki iki kritik konu Suriye ve Doğu Akdeniz.
Başbakan Tayyip Erdoğan, Ankara mesaisine Türk Silahlı Kuvvetleri'yle başlayacak. Geçirdiği ameliyat nedeniyle yaklaşık 3 haftadır İstanbul'daki evinde dinlenen Erdoğan, 15 Aralık Perşembe günü başlayacak Yüksek Askeri Şûra Toplantısı'na başkanlık edecek. TSK'nın ihtiyaçlarını belirlemek ve yeni yılın askeri stratejik konseptini değerlendirmek amacıyla toplanan aralık ayı YAŞ toplantısında bu yıl bir ilk gerçekleşecek. Şûra'da ilk kez uluslararası krizler de masaya yatırılacak.

Türkiye'nin gündemindeki iki kritik konu Suriye ve Doğu Akdeniz Aralık'ta toplanacak Şura'da ele alınacak. Toplantıda Suriye merkezli yeni bir bölgesel strateji belirlenecek, Doğu Akdeniz'deki tatbikatlar da artırılacak. Terörle mücadele ve bu çerçevede bölgedeki birliklerin yeniden yapılandırılmasının ele alınacağı Şûra'da ayrıca TSK'nın terörle mücadele çerçevesinde ihtiyaç duyduğu özellikle hava unsurlarının ihale yöntemi olmadan doğrudan alımla yapılmasına ilişkin dosya da görüşülecek. TSK'daki orgeneral ve oramirallerin katılacağı toplantıda Suriye merkezli yeni bir bölgesel strateji masaya yatırılacak. Başta Suriye olmak üzere, Ortadoğu'daki dengelere göre yeni bir askeri konsept oluşturulacak.

Toplantıda Rumların İsrail'le ortak olarak petrol arama girişimleriyle ısınan Doğu Akdeniz'deki durum da değerlendirilecek. Bölgedeki deniz tatbikatlarının sayıları artırılacak. Doğu Akdeniz'de, genellikle NATO'yla ortak tatbikatlar yapan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, 2012 yılında milli tatbikatlara ağırlık verecek.

YAŞ'ta terörle mücadelede gelinen nokta ile bundan sonra uygulanacak strateji de masaya yatırılacak. 24 askerin şehit olduğu Hâkkâri saldırısının ardından olduğu gibi küçük ama vurucu timlerle yapılan operasyonlara ağırlık verilecek. 6-10 kişilik timlerden oluşan özel harekat birliklerinin sayısı artırılacak. Bu timlere özel helikopterler tahsis edilecek. Böylece, operasyonlarda başka birliklerinin desteğine ihtiyaç duyulmadan harekete geçilecek. Zaman kaybı engellenecek.