14 Aralık 2011 Çarşamba

Haddinizi bilin!

TBMM Genel Kurulu'nda Milli Savunma Bakanlığı bütçesi görüşülürken bir ilk yaşandı.

Haddinizi bilin! BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, komisyon sıralarında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın arkasında oturan generallere dönerek, "haddinizi bileceksiniz, bize ters bakmayacaksınız" diye çıkıştı ve "Generalleri başı boş bıraktınız ya Balyoz’da ya da Ergenekon’da halkın iradesiyle seçilmişleri devirmeye kalktılar" dedi. Komisyon sıralarında oturan 4 general kürsüden kendilerine bakarak sert eleştirilerde bulunan Sakık'ı, tepki vermeden dinledi.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam başkanlığında toplanan Genel Kurul'da, dün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB(Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) Türk Akreditasyon Kurumu, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsü, TÜBİTAK(Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu Başkanlığı), TÜBA(Türkiye Bilimler Akademisi) Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı bütçeleri görüşüldü.

"GENERALLERİ BAŞI BOŞ BIRAKTINIZ ERGENEKON'DA SEÇİLMİŞLERİ DEVİRMEYE KALKTILAR"

BDP'li Sakık, Milli Savunma Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşurken, Anadolu’da "kızı başı boş bırakırsan ya davulcuya ya zurnacıya gider" diye bir söz olduğunu hatırlattı. Sakık, "Siz de Generalleri başı boş bıraktınız ya Balyoz’da ya da Ergenekon’da halkın iradesiyle seçilmişleri devirmeye kalktılar. Generallerin görevi bu mudur?" diye sordu.

Bir general emekli olurken 600-700 bin TL, 40 yıl görev yapan valinin, büyükelçinin 70 bin TL aldığını belirten Sakık, "Bu, büyük bir haksızlık" dedi.

Sakık, "Bize bu sıralardan (komisyon) ters bakılmış. Haddinizi bileceksiniz, bize ters bakmayacaksınız. Halkın emrinde olacaksınız. Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığına derhal bağlanmalıdır. Biz, ordunun da hiçbir kurumun da düşmanı değiliz. Düşmanı olduğumuz tek şey hukuksuzluktur" diye konuştu.

Sakık, laf atan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’a yönelik ise "Bu parlamentoya kabak tadı veriyorsun" dedi.

Akar, kendisine sataşma olduğu gerekçesiyle söz alarak, "(Silahları bırakın) dedim, hoşuna gitmedi. Bu ülkede sadece Kürtler ezilmiyor. Bırakın silahları, problemlerin çözümü konusunda, demokratikleşmede sizinle beraber savaşalım" diye konuştu.

Yeniden söz alan Sakık, "Bizim elimizde silah yok. Biz de silaha sizin kadar karşıyız ama savaşanlar var. Savaşanlar dünyanın her yerinde iki şekilde silah bırakır; ya müzakereyle ya da yenilince" ifadelerini kullandı.

BAKAN YILMAZ: "DOĞRU BULMUYORUM"

Komisyon sıralarında oturan Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korgeneral Ümit Dündar ve müsteşar yardımcısı 3 tuğgeneral, kürsüden kendilerine bakarak sert eleştirilerde bulunan Sakık'ı, tepki vermeden dinledi.

Sakık'ın, konuşmasının ardından VATAN'a konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Bu açıklamaları doğru bulmuyorum" derken, bir asker ise BDP'lileri kastederek, "Bu tür açıklamalarla bugün ortamı gereceklerini bekliyorduk. Şaşırmadık" değerlendirmesini yaptı.