29 Aralık 2011 Perşembe

Cudi'deki operasyonların görüntüleri dağıtıldı

Genelkurmay Başkanlığınca Şırnak Cudi Dağı'nda yapılan operasyonların görüntülerini basın yayın organlarına dağıttı. 32 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyona ait görüntülerde, askerlerin teslim olan teröristlerle konuşmalarına da yer verildi. 





     Görüntüler, operasyon bölgesine yönelik araziye yönelik verilen bilgiyle başlıyor.
     Teröristlerin bölgede kış üstlenmesi yapacağı bilgisinin telsiz görüşmelerinden belirlenmesi üzerine operasyon başlatılıyor.
     Yapılan arazi değerlendirmesinin ardından profesyonel birliklerden oluşan 5 tabur, 5-7 Aralık tarihlerinde Boyunyaka ve Anılmış bölgelerinde ''Şehit Jandarma Kıdemli Çavuş Savaş Bıyıklı'' operasyonu düzenledi.
     Operasyonun ardından yakalanan 3 teröristin verdiği bilgiler doğrultusunda ise yine terör örgütü üyelerinin barındığı tespit edilen Tuşimiya bölgesine 18-23 Aralık tarihlerinde ''Şehit Üsteğmen Hakan Özcan'' adı verilen operasyon gerçekleştirildi.
     Operasyonun yapıldığı bölgeye ilişkin arazi yapısı hakkında bilgi de verilen görüntülerde bölgenin sarp kayalıklardan oluştuğu ve birliklerin intikalini güçleştirecek yapısal özellikler olduğu bildirildi.
     Operasyon bölgesindeki hava sıcaklığının 5 dereceyle sıfırın altında 5 derece arasında değiştiği bildirilen görüntülerde teröristlerin kışı geçirdiği mağaraların bulunduğu bazı bölgelerde gösterildi.
     Birliklerin bölgeye sevkine de yer verilen görüntülerde, mağaraların içinden de görüntüler yer aldı.
     Hava destekli yapılan operasyonlar sırasında üç katlı bir mağaradaki teröristlerin etkisiz hale getirildiği vurgulanan görüntülerde, operasyon sırasında yaralanan bir astsubayın bölgeden helikopterle tahliyesine de yer verildi.
     Teröristlere ait ele geçirilen mühimmatların da bulunduğu kayıtta, teröristlerin kaldığı mağaralara ilişkin bilgiler de verildi.
     Teröristler tarafından kullanılan ve 10-15 kişinin kaldığı mağarada, bir jeneratörün yanı sıra çok sayıda yaşam malzemesi ele geçirildi.
     Bir mağaraya yapılan çalışmalara da yer verilen görüntülerde, askerlerin teröristlerin bulunduğu bir mağaraya önce ''aldatma amaçlı bir manken'' sokulduğu gözüküyor.
     Yapılan ikna çalışmalarına, teröristlerin ateşle karşılık vermesi üzerine operasyon düzenlendiği bilgisi de görüntülerde yer alıyor.
     Operasyonda teslim olan teröristlerce mağaralarda kalanlara yönelik yaptırılan teslim olma çağrılarına da yer verilen görüntülerde, teslim olan bir terörist ile bir askerin konuşmaları da bulunuyor.
     Arkadaşlarının çağrısı üzerine teslim olan başka bir teröristin de görüntüsünün bulunduğu kayıtta askerin teslim olan teröristi karşılaması da görüntüleniyor.
    
     -Teröristle sohbet-
    
     ''Hoşgeldin'' diyerek teröristi karşılayan askerin ''Hiçbir şey olmayacak, bundan emin ol. Sizleri sağ salim götüreceğiz. İnşallah ailelerinize kavuşacaksınız'' sözleri de yer alıyor.
     Teröristle kısa süreli sohbetin bulunduğu görüntülerde, askerin şu sözleri dikkat çekiyor:
     ''Aynı ülkenin, aynı toprakların çocukları değil miyiz- Niye birbirimize düşmanlık edeceğiz. Ben şimdi bakıyorum kendi memleketimin bir evladını görüyorum. Korkulacak, endişelenecek hiçbir şey yok. Size sürekli söylenen (Asker ele geçirirse öldürür) diye hiçbir şey yok. Sana hiçbir şey olmadan seni ailene kavuşturmaktan başka hiçbir niyetimiz yok. Diğer arkadaşlarınızı da senin gibi sağ salim alıp buradan gitmek istiyoruz. Bu işten sizi kurtarmak istiyoruz. Başka hiçbir niyetimiz yok.''
     Teslim olan bazı teröristlerle de güvenlik güçlerinin konuşmalarının yer aldığı görüntülerde, bir askerin teröristlere ''Sizi ailenize sağ salim götürürsek çok mutlu olurum'' sözleri yer alıyor.
     Operasyonda, etkisiz hale getirilen teröristlerin tahliye edilmesi görüntülerinin yer aldığı kayıtta, operasyonda 5'i sağ 32'i teröristin etkisiz hale getirildiği ve çok sayıda mühimmatın ele geçirildiği belirtiliyor.
     Operasyon görüntülerinde bir Uzman Çavuşun Şehit Olduğu, 2 Astsubayın yaralandığı bilgisine de yer verildi.