27 Aralık 2011 Salı

3. Balyoz davasında mahkeme 'delil' tartışmasını bitirdi

Balyoz soruşturması kapsamında hazırlanan üçüncü iddianamenin ilk duruşması dün görüldü.
Koramiraller Abdullah Can Erenoğlu, Deniz Cora, korgeneraller Korcan Pulatsü, Ziya Güler ve Rıdvan Ulugüler ile HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman'ın da aralarında bulunduğu 143 sanığın yargılanmasına başlandı. Duruşmada sanık avukatları delillerin yasal olup olmadığının özel olarak tartışılmasını istedi. Ancak mahkeme talebi reddetti: Yargılamadan önce delil değerlendirilmesi gibi bir düzenleme yok.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'de yapılan duruşmaya, Abdullah Can Erenoğlu, Deniz Cora, Korcan Pulatsü, Ziya Güler ve Rıdvan Ulugüler'in de aralarında bulunduğu 62 tutuklu sanık ile tutuksuz yargılanan 60 kişi katıldı. Duruşmada, 264 sayfalık iddianamenin okunması için TRT tarafından görevlendirilen 2 spiker de hazır bulundu. 

Savcı Savaş Kırbaş'ın yanında Savcı Hüseyin Kaplan'ın da katıldığı duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, önce iddianamenin kabul kararını okudu. Ardından sanıkların kimlik tespitine geçilen duruşmada, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu Güney Deniz Saha Komutanlığı yaptığını, aylık gelirinin 4 bin 900 lira olduğunu söyledi. Tutuklu sanıklardan HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman, yüksek mühendis olduğunu belirterek, aylık gelirinin 16 bin lira olduğunu belirtirken, Hava Kuvvetleri'nden istifa ettiğini aktaran tutuksuz sanıklardan Gürkan Yıldız da, aylık 18 bin lira geliri olduğunu dile getirdi. Daha sonra da Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken, dosyaya gönderilen yazıları okudu. 

Diken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gönderilen yazıda, 1. Ordu Kurmay Başkanlığı'ndan gelen cevapta 'irticai faaliyetler isimli bir belgenin' olmadığı, imhaya ilişkin arşiv kaydının da bulunmadığının bildirildiğini kaydetti. Yine, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden savcılığa gönderilen yazıda da, 6 Aralık 2010 tarihinde Gölcük Donanma Komutanlığı'ndaki aramada el konulan toplam 173 adet kasetin de incelenmesinin tamamlandığını ifade eden Diken, kasetlerin ses çözümlerinin yapıldığını, savcılık tarafından da mahkemeye gönderildiğini anlattı. 

Diken, ardından sanık avukatlarının yazılı olarak sundukları dilekçeleri okudu. Bir kısım avukatların, sanıklar hakkındaki iddiaların askerî suça girdiğini belirterek, 'görevsizlik' kararı verilerek dosyanın Genelkurmay Askerî Mahkemesi'ne gönderilmesini istediklerini ifade etti. Avukat Halit Pekşen de, "Yargılama konusundaki fiillerin tek tek değerlendirilmesi gerekir. Bilgi ve belgelerin hangilerinin bu mahkemenin görev alanında olduğu, bütün verileri mahkemenin takdirine sunayım." dedi. 

Avukat Celal Ülgen de, savcılar tarafından sunulan delillerin yasal deliller olup olmadığı konusunun ayrıca ve özel olarak tartışılmasını istedi. Savcı Savaş Kırbaş ise yasaya göre delillerin tartışılmasının sanıkların savunmalarından sonra olduğunu belirterek, bu konunun iddianame okunmasından sonra değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Başkan Ömer Diken, iddianamenin kabulüne ilişkin bir itirazın yasada öngörülmediğini bildirdi. Delillerin yargılama aşamasından önce değerlendirilmesi uygulamasına ilişkin de bir düzenleme olmadığını kaydeden Diken, bu yöndeki talebi reddettiklerini açıkladı.