16 Aralık 2011 Cuma

Komutanlarla görüştüm, hepsi Yurdaer Olcan'ı suçluyor

12 askerin şehit olduğu Dağlıca saldırısında hayatını kaybeden Uzman Çavuş Selçuk Gürdal'ın ikiz kardeşi Celalettin Gürdal, 4 yıldır saldırıya ilişkin ihmal iddialarını araştırıyor.
 
Dönemin Dağlıca tabur komutanı eski Albay Onur Dirik'in açıklamalarını dönemin üst komutanlarını tek tek bularak sorduğunu anlatıyor. Gürdal, "Dönemin Yüksekova Alay Komutanı Albay Metin Yerlikaya ve 21'inci Jandarma Sınır Tugay Komutanı Tuğgeneral Süleyman Yüksel ile 17 Kasım günü Ankara Anıttepe Jandarma Tesisleri'nde görüştüm. Onlara ihmal ve ihanet iddialarını sordum. O raporlardan haberdar olduklarını fakat operasyon yapma sorumluluğu ve yetkisinin Tümgeneral Yurdaer Olcan'da olduğunu ifade ettiler. Dağlıca'daki tek hainin Ramazan Yüce olduğunu söyleyen Yerlikaya, Onur Dirik'in ordudan atılınca kime ne iftira atacağını bilemediğini anlattı. Ayrıca Tuğgeneral Yüksel de, saldırı sonrasında teröristlerin kaçışına göz yumulduğu iddialarını yalanlayarak, gerekli önlemleri aldıklarını söyledi." diyor. 

Celalettin Gürdal, saldırıdan bir yıl sonra Onur Dirik'in kendisini arayarak görüşmek istediğini anlatıyor. Şöyle konuşuyor: "Antalya Kemer Jandarma Tesisleri'nde beş saate yakın görüştük. O zaman bana kendisinin saldırıda bir ihmalinin olmadığı, üst komutanlarını defaatle uyarmasına rağmen onların kendisini dikkate almadığından bahsetmişti. 23 Eylül 2007'de Tümgeneral Yurdaer Olcan'ı arayıp teröristlerin toplantı yapmak için bölgeye geldiklerini söylemiş. Olcan ise ona 'Ne toplantısı yapacaklarmış, ne yaparlarsa yapsınlar bana ne' tarzında bir söylemde bulunduğunu anlattı." 

Hakkâri'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca köyünde bulunan 3'üncü Motorlu Piyade Taburu 21 Ekim 2007'de teröristlerin saldırısına uğramıştı. 33 saat süren saldırıda 12 asker şehit olurken, 8 asker de kaçırıldı. Saldırının ardından baskına ilişkin önceden istihbarat geldiği ve bu istihbaratın üst komutanlar tarafından ciddiye alınmadığı ileri sürüldü. Dönemin tabur komutanı olan Onur Dirik, Zaman'a yaptığı açıklamada, "Saldırıdan 28 gün önce teröristlerin olağanüstü hareketlilik içerisinde olduklarını tespit ettik. Tabur içerisinde oluşturduğumuz özel bir bölükle saldırıdan 4 saat öncesinde operasyon planı yaptık. Operasyonun, hedef ve istikametinde teröristlerin toplandıkları Oramar Tepe ve 2.522 rakımlı tepe bölgeleri vardı. Ancak bu operasyon başlamadan hemen önce üst komutanlıklar tarafından iptal edildi." demişti.