28 Aralık 2011 Çarşamba

‘PKK strateji değiştirdi’

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, terör örgütüne son günlerde üst üste vurulan darbeleri ve yeni stratejiyi VATAN’a anlattı

‘PKK strateji değiştirdi’ Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, PKK’ya yönelik sürdürülen operasyonlardan Meclis’te askerin nöbeti polise devretmesine, Milli Savunma Bakanlığı’ndaki yapıdan özel hayatına kadar birçok konuda VATAN’a önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz’ın sözleri şöyle:

MECLİS TABURU: Konya Alaattin Tepesi’nde Konya Orduevi var. Orası SİT alanı. Orada askeri bir gazino var. Bu tür yerlerin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri konusunda konuşmaya başladık. Ertuğrul Bey’in (Ertuğrul Günay) güzel bir sözü vardı, ben de aynen katılıyorum. Meclis’teki askeri tabur kalmalıydı. Ancak önceden tabur nedeniyle Meclis içinde kural konuyordu. Milletvekilinin yanına misafiri geliyor, alınmıyor. Meclis’e ait olan yere, ben milletin vekiliyim giremiyorum veya misafirim alınmıyor. Misafirimi almayınca beni de almasının bir değeri yok. Dolayısıyla böyle bir rahatsızlık olmuş. Ama doğrusu böyle bir şeyin hiç olmaması gerekirdi. Zamanda, diyalogla çözülebilirdi sorun.

KUYUMCU TERAZİSİ: Ben Ulaştırma ve Kültür Bakanlığı’nda da bulundum. Oralarda yaptığınız şey, sadece sizi etkiliyor. Burada yaptığınız şeyin çok yankıları oluyor. Dolayısıyla burada çok hassas olmak lazım. Hassas terazi, kuyumcu terazisi gibi. Dünya her sabah yeniden kurulur. Aynı nehirde iki kez yıkanılmaz. O da Heraklites’in bir sözü sanırım. Hiçbir gün öncekiyle aynı değildir. Akşamdan sabaha olmaz,süreç içerisinde sivilleşme sürecek.

Ben bakanlığımızda askeri kadronun olmasından rahatsız değilim. Köprüyü kurabilmemiz için onlar şart. İngiliz ile anlaşırken İngilizce konuşuyoruz değil mi? Sanatçıyla konuşurken de farklı bir dil gerek...

İYİ DİYALOG VAR: Terörle mücadeleyi İçişleri Bakanlığı yapıyor. İç güvenlik harekatında destek talep edildiği durumlarda TSK devreye giriyor. Şu anda kurumlar arasında çok iyi bir diyalog var. Geçmiş dönemlerde olmadığı kadar iyi. Operasyonlarda öldürerek değil yaşatarak, sonuç almaya çalışıyoruz. Bize silah doğrultan insanı ikna etmeye çalışıyoruz. Geçmiş dönemlerde, yaz döneminden sonra terör örgütü ‘çekildik” derdi. ‘Irak’a çekildik’ denirdi. Bu sene çekilme olmadı, Türkiye içerisinde kaldılar. Burada kaldıklarına göre strateji değiştirdiler herhalde. Devlet içindeki bu koordinasyonun böyle olacağını bekleyemediler diye düşünüyorum.

TAKE-OFF DURUMU: Savunma sanayiinde dışa bağımlılık gitti. Türkiye şu an her noktada take-off(havalanma) durumunda. Altay tankı, milli piyade tüfeği, milli helikopter gibi. Bu projelerin hepsi çok yakın bir zamanda hayata geçecek.

Bakan olunca özgürlükler kısıtlanıyor

Milli Savunma Bakanı, “Günlerim karargahta geçiyor. Bir de savunma sanayii var biliyorsunuz. Azerbaycan’da iki bakanlık var. Bir Savunma Bakanlığı, bir de Savunma sanayii Bakanlığı. Burada tek bakanlık var. Savunma Sanayii biraz daha sivil. Şirketlerimiz var. İş yaptırdıkları KOBİ’ler var. Artık pazara gidemiyoruz. Kendi halimde biriyim. Özgürlükler kısıtlanıyor tabii” diye konuştu.