26 Aralık 2011 Pazartesi

İlk kez hakim karşısına çıktılar

İlk kez hakim karşısına çıktılar Üçüncü Balyoz Planı davası 64’ü tutuklu 143 sanığın yargılanmasına başlandı. Üçüncü Balyoz Davası kapsamında aralarında Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Koramiral Deniz Cora, Korgeneral Korcan Pulatsü ve HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman’ın da aralarında bulunduğu 64’ü tutuklu 143 sanığın yargılanmasına başlandı.

Üçüncü Balyoz Planı davası 64’ü tutuklu 143 sanığın yargılanmasına başlandı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin bitişiğindeki duruşma salonunda görülen ilk duruşmaya Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Koramiral Deniz Cora, Korgeneraller Korcan Pulatsü, HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman’ın da aralarında bulunduğu 62 tutuklu sanık katıldı. 60 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. 19 tutuksuz sanığın katılmadığı duruşmada Mahkeme Başkanı Ömer Diken 3. Balyoz iddianamesinin kabul kararını okudu. Daha sonra kimlik tespitine geçilen duruşmada Koramiral Abdullah Can Erenoğlu Güney Deniz Saha Komutanı olduğunu, aylık gelirinin ise 4 bin 900 olduğunu belirtti. Abdullah Cüneyt Küsmez ise albay olduğunu ve 1 çocuğu olduğunu ifade etti. Duruşmada İki TRT muhabiri de 264 sayfalık 3. Balyoz iddianamesini okumak için hazır bulundu. Savcı Savaş Kırbaş’ın yanında savcı Hüseyin Kaplan’ın da duruşmaya katıldığı görüldü. Duruşma tutuklu ve tutuksuz sanıkların kimlik tespiti ile devam ediyor.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar’ın, Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirildiği iddia edilen Balyoz belgelerine ilişkin hazırladığı iddianame 23 Kasım’da kabul edildi. 264 sayfalık "Üçüncü Balyoz" davasının iddianamesinde, "Balyoz Planı"na ilişkin daha önce hazırlanan 2 iddianamedeki deliller ayrıntılarıyla anlatılıyor. Üçüncü iddianamenin delilleri arasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ve internete düşen ses kaydı da yer alıyor. Koşaner’in ses kaydı ‘Açık kaynaklardan temin edilen ses kayıtları’ başlığı altında yer alıyor. Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü İstihbarat Kısım Amirliğine ait odada yapılan 6 Aralık 2010 tarihli aramada ele geçirilen belgeler ile dijital materyale ilişkin ayrıntılı bilgiler içeriyor.

İddianamede, "Suç eşyaları ve dijital materyallerin suç tarihinden sonra da muhafaza edilmesi suç yapılanmasının devamlı güncellenmesi amacına yönelik olduğu ve ele geçen suç eşyalarına veya dijital materyallere ekleme ve çıkarma yapılıp yapılmadığı hususlarının da yine şüpheliler ve hükümeti devirmeye yönelik yapılanmanın bilgisi dahilinde gerçekleştiği sonucuna varılmıştır" ifadelerine yer veriliyor. İddianamede, tüm sanıkların "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs"suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Savcı Ayar’ın 3. Balyoz Davası’nın, Balyoz ana davasıyla birleştirilmesi talebine ise mahkeme karar verecek.