22 Aralık 2011 Perşembe

'Sözleşmeli er alımında askerliğini yapmış olma şartı kaldırılmalı'



TBMM NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, başvuru süresi 31 Aralıka kadar uzatılan sözleşmeli er alımına başvuruların az olmasının, ''askerliğini yapmış olma'' şartına bağlı olduğunu belirterek, ''Bu şart kaldırılmalı. Böylece 18 yaşını dolduran gençler, sözleşmeli er uygulamasını kariyer meslek olarak görmeli'' dedi.
 
Alaboyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde istihdam edilmesi öngörülen sözleşmeli er uygulamasına yönelik başvuruların beklenenin altında kalmasını değerlendirdi.
7 Eylül-21 Ekim tarihleri arasındaki başvuru süresinin, talep yetersizliği sebebiyle 31 Aralık'a kadar uzatıldığına dikkat çeken Alaboyun, ''Türkiyede gençlerimizin askerliğe bakışı maalesef askerlik sonrası değişiyor. Profesyonel orduya geçiş sürecinin en önemli adımı olan sözleşmeli er uygulamasının bir kariyer meslek haline dönüşebilmesi için alımlarda askerliğini yapmış olmak gibi bir şart aranmamalı'' dedi.

-başvuru yaşı 18'e düşürülmeli-
Sözleşmeli er olmak için başvuru yaşının 18'e düşürülmesinin uygun olacağını kaydeden AK Partili Alaboyun, ''Gençler, sözleşmeli er olarak askerliğini de yapmış olmak; askerlik hizmetinde geçecek sürede para kazanmak gibi cazip unsurlarla sözleşmeli er uygulamasına dahil olmalı'' dedi.

Üniversite mezunlarından astsubay alımı yapıldığını ancak, astsubay adaylarından askerliğini yapmış olma şartı aranmadığını ifade eden TBMM NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, ''Sözleşmeli erlerimiz için de aynı uygulamaya geçilmesi faydalı olacaktır. Böylece ordumuzun profesyonelleşme sürecini hızlandırırken, askerliğin her türlüsünü kariyer meslek haline getirebiliriz'' değerlendirmesinde bulundu.

-subay, astsubay sayısı azaltılmalı-
Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde 40 bine yakın subay, 96 bine yakın astsubay istihdam edildiğine dikkat çeken AK Partili Ali Rıza Alaboyun, ''Sayıları 7 bini bulan yedek subayları ve yine sayıları 54 bini bulan sivil memur-işçiyi hesaba katmasak bile TSK'nın personel sayısı, benzer ülkelerin çok üstünde. Ordumuzun bir yandan profesyonelleşip diğer yandan hızla küçülmesi gerekiyor. Her an silah altında profesyonel asker sınıfındaki subay, astsubay, uzman çavuşlar ve sözleşmeli er-erbaş hariç 458 bin er bulunuyor. Bu çok ciddi bir rakam. Kara Kuvvetlerimizin aynı kalması kaydıyla, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetlerimizin teknik kapasitesinin artırılması ama insan gücü sayısının azaltılması gerekiyor. NATO güçleri savunma alanında insan gücünü minimuma indirip teknik kapasiteyi artırma yönünde önemli adımlar atıyor'' diye konuştu.