23 Aralık 2011 Cuma

Genelkurmay, Karargâh Evleri soruşturmasını bir yıl bekletmiş

Kaos planı davasıyla birleştirilen internet andıcı davasının tutuklu sanıklarından eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Mart 2007'de MİT'ten gelen Karargâh Evleri belgesine soruşturma emrinin Mayıs 2008'de verildiğini söyledi.
 
Bu açıklamayla Genelkurmay'ın İşçi Partisi'nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı içerisindeki illegal örgütü olduğu iddia edilen Karargâh Evleri yapılanmasını bir yıl araştırmadığı ortaya çıktı. 

İrtica ile Mücadele Eylem Planı ile birleştirilen internet andıcı davası, Silivri Cezaevi yanına kurulan özel duruşma salonunda görülmeye devam edildi. Duruşmaya eski 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, 6. Kolordu Komutanı Mehmet Eröz ve Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'nun aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık katıldı. Salı günü yapılan duruşmada savunmasını tamamlayan Pekin'in çapraz sorgusu ile davaya devam edildi. Hıfzı Çubuklu'nun, MİT'in, Karargâh Evleri'ne yönelik istihbarı bilgiyi Genelkurmay'a getirmesiyle ilgili sorulara Pekin, "İstihbarat başkanlığı görevime 17 Ağustos 2007'de başladım. MİT, Karargâh Evleri'yle ilgili çok gizli belgeyi Genelkurmay Başkanı'na Mart 2007'de elden vermiş. Genelkurmay Başkanı da, belgeyi o tarihteki İstihbarat Başkanı'na veriyor. Bir fotokopisini çek, aslını kozmik odaya koy, dedi." şeklinde konuştu. Söz konusu Karargâh Evleri'yle ilgili belge, İşçi Partisi'ne yönelik aramalarda çıkınca dönemin Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'nun kendisiyle görüştüğünü ifade eden Pekin, "Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a çıktım. Adli Müşavir'in soruşturma emri vermeniz konusunda tavsiye verdiğini ifade ettim. 31 Mayıs 2008'de de soruşturma emri verildi." diye konuştu. 6 Aralık'ta görülen Balyoz davası duruşmasında da benzer bir itiraf gündeme gelmişti. Tutuksuz sanık emekli hakim Albay Emin Hakan Özbek, Karargâh Evleri soruşturmasını yürüten Hakim Albay Zeki Üçok'un yavaş davrandığını söylemişti. 

Çapraz sorgunun devam eden bölümünde söz alan tutuklu sanık Deniz Yıldırım ise Pekin'e, "Siz Genelkurmay İstihbarat başkanısınız. Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu'nun dışarıda bir belge üretim merkezi kurulduğu ve Ergenekon ve Balyoz davalarındaki belgeleri hazırladığına ilişkin sözleri var. Sizin böyle bir tespitiniz var mı?" şeklinde soru yöneltti. Pekin, böyle bir yapılanmadan haberdar olmadığı cevabını verdi.