29 Aralık 2011 Perşembe

Şırnak Uludere'deki Olayın Perde Arkası

Şırnak Uludere'de 35 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili ayrıntılar netleşmeye başladı..
TSK'nın internet sitesinden yaptığı açıklamada, “Çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat ve yapılan teknik analizler sonucunda, içlerinde örgüt elebaşılarının da bulunduğu terörist grupların bölgede bir araya geldikleri ve sınır hattındaki karakol ve üs bölgelerimize yönelik saldırı hazırlığı içinde oldukları anlaşılmış ve ilgili birlikler ikaz edilmiştir” vurgusu yapıldı.
KAYNAK KİM?
Habervaktim'in edindiği bilgilere göre, TSK'nın “çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat” diyerek kastettiği, sözkonusu grupla ilgili istihbaratın TSK dışından geldiğini gösteriyor. Sınır ötesinden gelen bir grupla ilgili istihbaratı verebilecek tek kurumun Milli İstihbarat Teşkilatı olması nedeniyle gözler bu noktaya çevrildi.
Bilindiği gibi MİT içerisinde Emre Taner döneminden beri PKK'ya karşı operasyon ve silahlı mücadele yerine, pazarlık ve masada çözümü savunan bir grup yer alıyor. Daha sonra Açılım Grubu olarak adlandırılan bu grubun, yanlış istihbaratla son dönemde başarılı operasyonlar yapan TSK ve özelde Hava Kuvvetleri'ni dramatik bir hataya zorlamış olabileceği belirtiliyor.

İÇERİDEKİ ADAMLAR YANLIŞ BİLGİ Mİ İLETTİ?
Yine, bölücü örgüt içerisinde MİT'in kullandığı çok sayıda eleman bulunduğu ve bunlardan bir kısmının çift taraflı olarak PKK'ya da çalıştığı ifade ediliyor. Süreci baltalamak için bu elemanlar üzerinden yanlış bilgi iletildiği de iddialar arasında. PKK son dönemde operasyonları yavaşlatmak için çok sayıda asılsız ihbar ve yoğun istihbaratla bilgi kirliliği oluşturuyordu. 

KAÇAKÇI-PKK İLİŞKİSİ
Kaçakçıların içerisine de PKK'lıların sızdığı bilinen bir durum. Kaçakçılık, PKK'nın en önemli gelir kaynağı. Kaçakçılardan alınan vergiler karşılığında mühürlü kağıtlar veriliyor ve bir sonraki PKK kontrolünde kaçakçılar bu kağıtlar sayesinde sınırı geçebiliyorlar. Dolayısıyla kaçakçılar ve PKK'lılar pek çok noktada kesişme halinde. Yasak olan kaçakçılık konusunda daha önce de acil olarak düzenleme yapılması gündeme gelmiş ancak somut bir adım atılmamıştı.
YERLEŞİM YERİ YOK VE PKK KAMPLARINA YAKIN
Genelkurmay'ın açıklamasında da belirtildiği üzere sözkonusu bölgede yerleşim yeri yok ve PKK'nın kampına oldukça yakın bir nokta.
Burada asıl önemli olanın, TSK'nın açıklamasında belirtilen, “içlerinde örgüt elebaşılarının da bulunduğu terörist grupların bölgede bir araya geldikleri ve sınır hattındaki karakol ve üs bölgelerimize yönelik saldırı hazırlığı içinde oldukları” bilgisinin kaynağı olduğu ifade ediliyor.
Çünkü içinde “örgüt ele başlarının bulunduğu” şeklindeki bir istihbarat TSK'yı çok hızlı harekete geçip karar vermeye zorlayan güçlü bir done olarak gösteriliyor.

TSK'NIN KABUĞUNA ÇEKİLMESİ Mİ AMAÇLANIYOR?
Operasyon sonrası, hem ulusal hem uluslararası medyada konunun aktarılış biçimi ve oluşan havanın, TSK'nın yeniden kabuğuna çekilmesi ekseninde ilerlemesi de dikkat çekiyor.
Bu da yeni şehit haberleri ve PKK/KCK'nın etkin hale gelmesi anlamını taşıyor.
Son dönemde, PKK'yla mücadele tarihinde hiç olmadığı kadar başarılı operasyonlar yapan Genelkurmay'ın kararlılığının kırılması ve hava unsurları ile elde edilen başarının gölgelenmesi anlamını taşıyan bu son olayda karanlık noktaların oldukça fazla olduğu üzerinde duruluyor.