23 Aralık 2011 Cuma

Korgeneral Pekin, Dursun Çiçek'in sorusuna yanıt vermedi

"İrticayla Mücadele Eylem Planı" davasıyla birleştirilen "İnternet Andıcı" davasının 45. duruşmasında sanık Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’in çapraz sorgusu yapıldı.

Tutuklu sanık Korgeneral Mehmet Eröz, "Savunmanızda ’Karargahta keşke kırpma ve silme işlemi gerçekleşmeseydi gerçekler ortaya çıkardı. Silinen bilgisayarlarda 2003 ve 2007 yıllarına ait andıçlarda bulunurdu’ dediniz. Siz bizlerin yaptığı açıklamaları dikkate aldınız mı? diye sordu. Sanık Pekin, "Evet ben yapılan sanık savunmalarını dikkate aldım. Ben İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nın ortaya çıkmasından sonra bilgisayarlarda meydana gelen silme işleminde zamanlamanın yanlış olduğunu ifade etmek istedim. Yoksa 2003 ve 2007 yıllarına ait andıçların silinen bilgisayarlarda olup olmadığını bilmiyorum" diye cevap verdi.

Sanık Eröz de "Silinen bilgisayarlarda internet sitelerine ait internet bilgisayarlarıdır. Resmi evraklar ’TSK.net’e ait bilgisayarlarda yazılır ve saklanır. Dursun Çiçek’in çalıştığı 3. Bilgi Destek Dairesi’nde bulunan 7 bilgisayardaki silme işlemi savcılığın incelemesinin ardından yapılmıştır. Savcılık bilgisayarların içinde bulunan bilgilerin bir kopyasını da almıştır. Resmi belgelerin kaybı söz konusu değildir" şeklinde açıklamada bulundu.

DURSUN ÇİÇEK, PEKİN’E SORU SORDU

Davanın tutuklu sanığı Dursun Çiçek, çapraz sorgusu yapılan Pekin’e, "Sahte İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nı inceleme imkanı buldunuz mu, böyle bir planı meslek hayatı boyunca gördünüz mü?" diye sordu. Pekin ise, İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nı incelediğini, böyle bir planı ise meslek hayatı boyunca görmediğini ifade etti. Çiçek, "İrtica ile Mücadele Eylem Planı’na ilişkin ihbar mektubunu savcılığa gönderen ve subay olduğu iddia edilen Serkan Çakır isimli kişi ile ilgili Genelkurmay’da böyle bir kişi var mı diye soruşturma yapıldı mı?" sorusuna Sanık Pekin, "Yapıldığını sanıyorum" diye cevap verdi. Dursun Çiçek, "Genelkurmay Başkanlığı’nda Erzincan’a gidip gitmediğim konusunda araştırma yaptınız mı?" diye sordu. Pekin ise, "Adli Müşavirlik tarafından yapılmış olması lazım. Benim alanıma girmediği için ben araştırma yapmadım. Ancak Dursun Çiçek’in Erzincan’a gitmediği konusunda bana da bilgi geldi" şeklinde konuştu. Sorular üzerine Pekin, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı olarak Andıcın hazırlanması için çalışma yapmadıklarını belirterek, "Andıç komutanın olurunun alındığı belgedir. Andıcın uygulama emri yayınlanmadı" dedi.

HAKİM DURSUN ÇİÇEK’İ UYARDI

Çiçek, "İrtica İle Mücadele Eylem Planı ortaya çıkınca size TSK’ya saldırı olduğunu belirtmiş, planın sahte olduğunu ifade etmiştim. Terörle mücadele eden tecrübeli bir komutan olarak çok önemli bir konumda görevliyken, bir sabah kalktığınızda terör suçlamasıyla tutuklanacağınızı ve bir gün bu noktaya geleceğinizi düşünüyor muydunuz" dedi. Pekin’in avukatı Orhan Önder’in soruya itiraz etmesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese, "Dursun Bey, düşünce ve kanaat açıklamaya yönelik sorular sormayın" diyerek, Dursun Çiçek’i uyardı. Çiçek "Vicdanımız sızlıyor başkanım" ifadesini kullanırken, Sanık Pekin ise yorum sorularına cevap vermeyeceğini söyledi. Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel de yoruma dayalı sorular sorulmamasını istedi.

HIFZI ÇUBUKLU DA PEKİN’E SORDU

Tutuklu sanık Tümgeneral Hıfzı Çubuklu’nun soruları üzerine Sanık Pekin, Genelkurmay Başkanı’nın, İstahbarat Başkanı olması nedeniyle MİT’ten gelen belgeleri kendisine verdiğini belirterek, NATO konusundakiler hariç, bütün bilgi alışverişinin kendisi üzerinden yapıldığını anlattı. Pekin, İşçi Partisi’nin Hava Kuvvetleri Komutanlığı içerisinde bir yapılanması bulunduğuna dair Karargahevleri ile ilgili MİT’ten gönderilen belgeyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Pekin, "İstihbarat Başkanlığı görevime 17 Ağustos 2007’de başladım. MİT Karagahevleriyle ilgili çok gizli belgeyi Genelkurmay Başkanı’na Mart 2007’de elden vermiş. Genelkurmay Başkanı da, belgeyi o tarihteki İstihbarat Başkanına veriyor. Bir fotokopisini çek, aslını kozmik odaya koy’ diyor. Fotokopiyi Hava Kuvvetleri Komutanlığına gönderiyor. Ergenekon kapsamındaki operasyonlarda söz konusu Karargahevleriyle ilgili MİT’ten gönderilen belge İşçi Partisi’ne yönelik aramalarda çıkınca dönemin Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu benimle görüştü. Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’a çıktım. Adli Müşavirin soruşturma emri verilmesi gerektiği şeklindeki tavsiyesini Büyükanıt’a söyledim. 31 Mayıs 2008’de de soruşturma emri verildi" diye konuştu. Sanık Pekin, Karargahevleri soruşturmasının Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nca yürütülmesine de değinerek, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yazısında bir kısım aramalarda bu belgenin ele geçirildiği belirtildi. Ele geçirilen belgede Hava Kuvvetleri Komutanının parafı olduğu için oraya verilen evraktan sızdığı, suç orada işlendiği için adli soruşturma yapılması amacıyla yazı yazdık ve Hava Kuvvetlerinde soruşturma başlatıldı" dedi.
Pekin, ayrıca Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarını yürüten Beşiktaş’taki İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından, bu kapsamdaki aramalarda ele geçirilen evrakları kendilerine gönderildiğini ifade ederek çok fazla evrak gönderilmesi nedeniyle bunlarla ilgili bir daire kurduklarını sözlerine ekledi.