14 Aralık 2011 Çarşamba

AB ile askeri ilişki 1 Ocak’ta kopacak

Rumlar altı ay önce alacak, Türkiye ile savunma ilişkileri rafa kalkacak

AB ile askeri ilişki 1 Ocak’ta kopacak AB dönem başkanlığını Ocak’ta alacak olan Danimarka, güvenlik ve savunmaya ilişkin sorumlulukları üstlenmeyeceğini açıkladı. Bu nedenle Rumlar bu görevi altı ay önce alacak ve Türkiye ile savunma ilişkileri rafa kalkacak

Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB Dönem Başkanlığı’nı devaralacağı 1 Temmuz 2012’den itibaren Brüksel ile ilişkileri donduracağını açıklamıştı. Bu nedenle tüm gözler Temmuz ayına çevrilirken, Rum Kesimi’nin başkanlıkla ilgili bazı sorumlulukları altı ay önce üstleneceği öne sürüldü. Rum basınında yer alan haberlere göre, AB Dönem Başkanlığı’nı 1 Ocak’ta devralacak Danimarka, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’nın (AGSP) bir parçası olmadığı gerekçesiyle başkanlığın bu konuyla ilgili sorumluluklarını üstlenmeyeceğini açıkladı. Bu durumda söz konusu sorumlulukların bir sonraki dönem başkanı tarafından üstlenilmesi formülü üzerinde durulmaya başlandı. Buna göre, Rum Savunma Bakanlığı dönem başkanlığını 6 ay değil, bir yıl boyunca yürütecek.

‘Göreve hazırız’

Rum Fileleftheros gazetesi, “Savunma Bakanlığı, Danimarka yüzünden AB dönem başkanlığıyla ilgili görevini diğer Rum devlet birimlerinden 6 ay daha erken devralacak” diye yazdı. Cyprus Mail gazetesi ise Rum Dışişleri Bakanı Dimitris Eliades’in Savunma Bakanlığı ve Ulusal Muhafızların, 1 Ocak itibariyle söz konusu sorumlulukları ve görevlerini üstlenmeye hazır olduğunu belirttiğini yazdı. Bunun sonucunda Rum Kesimi’nin söz konusu görevin içerdiği birçok konu ve eylemleri üstleneceği vurgulanırken Eilades, Rum Kesimi’nin bu çerçevede askeri operasyonların finansmanı ile AB’nin askeri yeteneklerinin gelişmesini inceleyen Hedef Belirleme Çalışma Grubu Başkanlığı gibi görevlerinin olacağını anlattı.