13 Aralık 2011 Salı

Havalimanına Yüzbaşı Köprüye Albay

Balyoz Darbe Planı'nda sıkıyönetim ilanının ardından hassas bölgelerin yönetimlerine de askerler atanacaktı.
Balyoz Darbe Planı'nın başarıya ulaşması durumunda, sadece ülke yönetimi değil Atatürk Havalimanı da askeri yönetimle idare edilecekti. Balyoz Darbe Planı soruşturmasının 3. iddianamesinin ek delil klasörlerinde yer alan bir belgede yüzlerce hassas tesisin yönetiminde görevlendirilecek askeri personelin isim listesi yer aldı. Darbe planının hazırlandığı iddia edilen 1. Ordu Komutanlığı bölgesinde bulunan tesislerin başına önceden askeri personel ataması yapıldığı, askerlerin tesisi ele geçirmek için darbenin başarıya ulaşmasını bekledikleri ortaya çıktı. İstihbarat Başkanı Kurmay Albay İ. O. İmzalı "Gizli" ibareli belgede tesislerin başına atanacak askeri personel için öncelikler de oluşturulmuş.

balyoz.20111213094834.jpg

 
Belgeye göre, her tesis için, 1. 2. ve 3. öncelikli olarak üç ismin belirlendiği ortaya çıktı. Atatürk Havalimanı'nın yönetimine Yüzbaşı M.E'nin atanacağının yazıldığı belgede Boğaziçi Köprüsünün başına ise 1. öncelik olarak Başçavuş C.Ç'nin atanacağı bildirilmiş. BOTAŞ, BP AŞ Ana Depoları, Çamlıca Radyo TV Verici İstasyonu, Çanakkale Limanı, DSİ Barajı, Ecebat Limanı, Eczacıbaşı İlaç Fabrikası, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Haydarpaşa Garı gibi yüzlerce tesis için de atamanın yapıldığı anlaşılıyor. Haydarpaşa Limanına bir üstçavuş atanırken, NATO Petrol Dolum Tesislerine Albay, Ömerli Barajına da bir Üsteğmenin ataması yapılmış.

Hassas Bölge listesinde tersaneler de unutulmamış. Dilovası, Pendik, Tuzla gibi tersanelere de Albay ve Kıdemli Başçavuşların atandığı ortaya çıktı.