15 Ağustos 2011 Pazartesi

Veli Küçük'ün O Küfürü Pahalıya Patladı!

Birinci Ergenekon terör örgütü davasının tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük, ilk cezasını hâkim ve savcılara yönelik hakaretleri sebebiyle aldı. 
 
Duruşmalardaki sözlerinin 'savunma sınırlarını' aştığını belirten Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Küçük'ü 4 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. En üst sınırdan verilen cezada, hiçbir indirime de gidilmedi.
Ergenekon, Balyoz, kaos planı gibi davalarda sanıkların mahkeme heyeti ve savcılara yönelik söz ve davranışları sürekli eleştiri konusuydu. Duruşmalarda, talepler kısmında söz alan sanıklar, mahkeme heyetini açıktan hedef göstermekten çekinmiyor, savcılara ağır hakaretlerde bulunuyordu. Hakimleri, 'çocuklarınızı düşünün' diyerek tehdit eden sanıklar bile oldu. Savcılar, vatana ihanetle suçlandı, ağır hakaretlere uğradı. Söz konusu hakaretlerden bazıları savcı ve hâkimlerin suç duyurusu üzerine yargıya taşındı. Hakkında dava açılan isimlerden emekli Tuğgeneral Veli Küçük, ilk cezasını aldı. Küçük, hakimlere ve savcılara hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararda Küçük'ün 2009 yılındaki duruşmalarda, özel yetkili savcılar Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın için sarf ettiği 'şerefsizler, ... çocukları, bulunmuş kişiler, tarikatçılar, ABD ve Avrupa Birliği'nin satılmış hain maşaları' gibi sözlerin savunma sınırlarını aştığı ifade edildi. Ayrıca Veli Küçük, 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Sedat Sami Haşıloğlu'na yönelik 'sorguya sevk edilenleri dinlemiyor, onlar konuşurken esniyor, gizli tanıklara nasıl ifade vermeleri gerektiğini anlatıyor' ifadeleri sebebiyle de cezaya çarptırıldı.
 
CEZA EN ÜST SINIRDAN VERİLDİ 

Veli Küçük'e verilen cezalar en üst sınırdan verilip hiçbir indirim yapılmazken, 'savcılara, görevlerinden ötürü alenen küfredildiğinde üst sınırdan ceza verilmeyecekse, kanundaki üst sınırın anlamsızlaşacağı' vurgulandı. Veli Küçük, 1918 yılında vatanseverlerin Damat Ferit komplolarıyla Bekir Ağa bölüğüne konulması gibi, 2008'de de kendilerinin Silivrihane'ye gönderildiği benzetmesini yapmıştı. Savcıların soruşturmayı talimatla yürüttüğü, cezaevinden yalancı tanık bulduğu, suç uydurduğu ithamında bulunmuştu. Bu söylemleri değerlendiren Silivri 1. Sulh Ceza Mahkemesi, Küçük'ün anlattıklarının dava konusu ile hukukî ve mantıkî bir bağlantı içerisinde olmadığının, gerçek ve somut vakalara dayanmadığı için de savunma dokunulmazlığı kapsamı içerisinde değerlendirilemeyeceğinin altını çizdi. Ayrıca, hakaret sebebiyle tutuklu sanık Kemal Aydın ve tutuksuz sanık Semih Tufan Gülaltay'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklara da cezalar verildiği öğrenildi.
Ergenekon davasında sanıkların üslubu, çoğu zaman duruşmaların gergin geçmesine ve hâkim ve savcıların sanıkları uyarmasına sebep oluyor. Son olarak geçen hafta üye hâkim Sedat Sami Haşıloğlu, sanıklara tepki göstermişti. Hakim, "Hâkimlere laf sokarak, kelime oyunlarıyla bir yere varılmaz. Mahkemeye husumet gütmek kimsenin yararına değil. Değil Türkiye'nin, dünyanın en demokratik yargılamasını yapıyoruz." ifadelerini kullanmıştı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün ise davanın siyasî olduğu yönündeki açıklamalara sert çıkmıştı: "Bu dava hukukîdir. Maddî gerçeğe ulaşmaya çalışıyoruz."