12 Ağustos 2011 Cuma

Referansları 28 Şubat darbesi / Ali Akkuş

Genelkurmay Başkanlı-ğı'nın soruşturmayı yürüten savcılara verdiği cevaplar, andıçta yargılanan generallerin amacını deşifre eden bilgiler içeriyor.
 
Bilgi Destek Daire Başkanlığı'nın yürüttüğü Meclis'i ve hükümeti hedef alan internet siteleri için 'kurumsal olarak onaylanmasının mümkün olmadığını' belirten Genelkurmay, yapılanlara yasal dayanak ararken 28 Şubat post modern darbesine sığınıyor. Ek klasörler arasında yer alan belgelere göre, yalan, iftira ve tuzak içeren kara propaganda sitelerinin bir numaralı dayanağı 28 Şubat 1997 yılındaki Milli Güvenlik Kurulu kararlarıymış meğer. Karargah'tan savcıya gönderilen yazıda, daha önce Başbakanlığın 'böyle bir emir vermedik' açıklamasına rağmen 28 Şubat'tan kalma direktifler gerekçe gösteriliyor. 

Savcılar, askerin psikolojik hareket ve kamuoyunu yönlendirme amaçlı yayınlarıyla ilgili cevabını, Başbakanlığa da soruyor. Yani bir nevi kurumlar arası çapraz sorgu yapılıyor. Başbakanlık, savcıların gönderdiği bütün belgeleri inceledikten sonra şöyle bir cevap yazıyor: "Talep edilen karar, direktif ve yazıların tamamı incelenmiştir. Belirtilen belgelerde Genelkurmay Başkanlığı'na söz konusu internet sitelerinin kurulması ve işletilmesi için izin, imkan, görev ve yetki veren herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır." 

Aynı yazıda andıca dayanak olarak gösterilen birçok genelgenin de yürürlükten kaldırıldığı belgeleriyle ortaya konuyor. Hal böyle olunca 'Hükümeti yıkma' suçuyla yargılananların hükümet genelgelerini kullanma planı da çöküyor. Görülen o ki, 28 şubat'ta Fadime Şahin ve Müslüm Gündüz'lerin irtica haberlerine reyting yaptırarak kaos ortamı oluşturanlar, Albay Dursun Çiçek'lerin irtica.org gibi siteleriyle hükümeti bitirmeyi planlamış. Planları deşifre olunca, Cengiz Çandar ve Mehmet Ali Birand gibi gazetecileri andıçlayanların dayatmasıyla hazırlanan 28 Şubat yönetmeliklerine sarılıyorlar. Ama işleri zor. Aradan 14 yıl geçse de Türkiye 28 Şubat post modern darbesini unutmadı. Bir anda yükselen irtica yayınlarının nasıl yapıldığını itiraf eden gazeteciler çıktı mesela. Emekli General Çevik Bir'in gazete manşetlerine müdahalesini duymayan kalmadı. 'Bir üst düzey askeri yetkilinin verdiği bilgiye göre' diye başlayan haberler medya tarihine kara leke olarak geçti. 14 yıl önce askerin siyasete yaptığı bu tür müdahaleler için CHP lideri Deniz Baykal 'sivil toplum faaliyeti' derken bugün andıcın arkasında kimse duramıyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bile, 'savunulacak tarafı yok' diyor.