10 Ağustos 2011 Çarşamba

Kaçak Komutanlar Karargahta Görevde

İnternet Andıcı soruşturması kapsamında “görüldükleri yerde yakalanmalarına” karar verilen generallerden üçü Genelkurmay karargâhında halen görev yapıyor.
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, İnternet Andıcı soruşturmasında adı geçen 7’si muvazzaf general 14 sanık hakkında “kuvvetli suç şüphesi” gerekçesiyle yakalama kararı verdi.
Sanıklardan emekli olanlar polis tarafından yakalanıp mahkemeye çıkartılacaklar. Muvazzaf askerler için ise ancak Merkez Komutanlığı’na bağlı askerler devreye girebiliyor.
1 albay yakalandı

Mahkeme aralarında son YAŞ’ta Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na (EDOK) atanan Orgeneral Nusret Taşdeler, Genelkurmay Adlî Müşaviri Tümgeneral Hıfzı Çubuklu ve Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin’in gibi Karargah’ta görevli muvazzaf sanıklar için yurtdışına çıkış yasağını da içeren kararını Merkez Komutanlığı’na iletti. Hukukçular, Merkez Komutanlığı’nın muvazzaf askerler hakkındaki yakalama kararının gereğini yerine getirmemesi halinde, savcıların ilgili asker kişiler hakkında “görevi ihmal” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunabileceklerini belirtiyorlar.
Haklarında yakalama kararı çıkartılan diğer askerler ise şunlar: 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz, 23. Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Mustafa Bakıcı, Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu (Balyoz’dan tutuklu), Tuğamiral Alaettin Sevim, Albay Ziya İlker Göktaş, Albay Hulusi Gülbahar, Albay Cemal Gökçeoğlu, Albay Sedat Özüer ve Genelkurmay sivil Memuru Bülent Sarıkahya. Hakkında yakalama kararı çıkartılan Albay Fuat Selvi de dün ifade vermek için gittiği adliyede polis tarafından gözaltına alındı ve tutuklandı.
 
Karargâh ara formül bulacak

Başkentte muvazzaf generallerin durumu ile ilgili iki senaryo konuşuluyor. Bunlardan biri ve en güçlüsü, generallerin kendilerinin mahkemeye gitmeleri ve haklarındaki yakalama kararının askıya alınması. İkinci senaryo ise, komutanların karargâhtan ya da evlerinden sivil kıyafetler giyerek önce Merkez Komutanlığı’na ardından da alınıp polise teslim olması.

Konuyla ilgili Taraf’a konuşan Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu, savcılığın talebini olumlu karşılayan mahkemenin yakalama kararına herkesin uymakla yükümlü olduğunu kaydetti. Tarımcıoğlu yakalama prosedürüne dair olası gelişmeleri de şöyle anlattı: “Muvazzafların Karargah’tan alınmaları şaibeli olur. Çünkü bu kişiler ancak Merkez Komutanlığı vasıtasıyla alınabilirler. Ancak mahkemenin hakkında yakalama kararı verdiği kişiler arasında orgeneral rütbesinde olan da var. Onu almaya gelecek asker orgeneral rütbesinden büyük olamayacağına göre fiili bir durum oluşacak. Bu durumda sanırım Karargah bu kişilere sivil elbiseleriyle teslim olmaları yönünde bir telkinde bulunabilir. Ancak daha güçlü olasılık bu kişilerin kendilerinin mahkemeye gitmeleri ve haklarındaki yakalama kararının askıya alınmasıdır.
 
Yakalama kararının hukukî dayanağı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi askerler hakkındaki kararında Ceza Muhakemesi 100/3 maddesine göre, sanıkların üzerlerine atılı olan ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütü yöneticiliği ve silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlarının ‘katalog suçlar’ kapsamında olduğunu belirtti. Mahkeme “Atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, dosya içeriği, soruşturma sırasında dinlenen tanık beyanları dikkate alındığında, sanıklara isnat edilen suçları işledikleri konusunda kuvvetli şüphe sebeplerinin olması, delilleri gizleme veya değiştirme hususlarında kuvvetli şüphelerin bulunması’ gerekçesiyle CMK 98’e göre yakalama emri çıkardı.